Svijet

Šest mladića iz Zadra silovalo 15-godišnju djevojčicu: Evo koje su kazne dobili

Šest mladića iz okoline Zadra optužena da su od avgusta 2018. do jula 2019. godine u više navrata seksualno zlostavljala 15-godišnju djevojčicu iz njihovog mjesta, danas su na Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne.

Prvookrivljeni je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni od dvije godine i šest mjeseci, trećeokrivljeni kaznu od tri godine, a četvrtookrivljenik godinu dana zatvora. Za ostalu dvojicu izrečena je uslovna kazna. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom 100 sati humanitarnog rada uz obavezu psihosocijalnog tretmana i rada za opće dobro.

U vrijeme počinjenja krivičnih djela trojica su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvojica maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan. Jedan od optuženih u međuvremenu je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Možda će Vas zanimati i:

Optužnicom im se stavljalo na teret počinjenje jednog teškog krivičnog djela protiv spolne slobode prema žrtvi posebno ranjivoj zbog dobi, bolesti, ovisnosti, trudnoće, invaliditeta, teške tjelesne ili duševne smetnje, za što je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Optuženi su i za više teških krivičnih djela protiv spolne slobode odnosno prema bliskoj osobi, za što je kazna od tri do deset godina zatvora, te više krivičnih djela bludnih radnji na osobito okrutan i ponižavajući način, s predviđenom kaznom do tri godine zatvora. Terete se i za dva krivična djela iskorištavanja djece za pornografiju na štetu djeteta, za što je predviđena kazna od tri do 12 godina zatvora.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom, čime su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Čitanje mučnih detalja ovog slučaja u sudnici je trajalo duže od pola sata, kao i obrazloženje presude sutkinje Sandre Radanovi, objavio je Zadarski.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button