Lifestyle

Ovo je 10 najboljih gradova na svijetu
U istraživanju poznatom kao Time Out Index, Time Out svake godine pita svoje svjetske urednike, ali i oko 20.000 stanovnika različitih gradova u svijetu, da definiraju što njihov grad čini fantastičnim za život.

Dobivene podatke Time Out koristi da bi napravio listu najboljih gradova na svijetu.

Ove godine prvo mjesto odnio je Edinburgh, i to ne samo jer se iz grada pogled širi na uspavani vulkan, moćni dvorac na brdu ili stoljećima staru arhitekturu. Tu su i živahni umjetnički festivali i dinamična gastro scena, a stanovnici su hvalili njegovu toplu, prijateljsku atmosferu i pješačke zone, piše CNN.

I dok je prošle godina popis hvalio gradove koji su pokazali zajedništvo tokom pandemije, ove godine Time Out želio je naglasiti sve ono što nam je nedostajalo u prethodnih nekoliko godina. Proučavali su gastro scenu, noćni život, barove i muzeje.

Cilj je da ovaj popis bude „najbolja lista mjesta koja morate posjetiti ove godine,” kaže Huw Oliver iz Time Outa za CNN. „To su sve mjesta koja pružaju odličnu inspiraciju da putujete i isprobavate nove stvari.”

Nakon Edinburgha na popisu dolazi Chicago sa svojom živom noćnom scenom, ali i otpornošću koju je pokazao tokom pandemije. Treći na popisu, Medellin u Kolumbiji, ponosi se noćnim životom, boutique hotelima i fantastičnom hranom.

Za četvrto mjesto ponovno se vraćamo u Škotsku, ovaj put u Glasgow, u kojem se izdvaja raznolika ponuda restorana i prijateljska atmosfera.

U nastavku pogledajte prvih 10 s Time Outovog popisa najboljih gradova:

1. Edinburgh, Škotska

2. Chicago, SAD

3. Medellin, Kolumbija

4. Glasgow, Škotska

5. Amsterdam, Holandija

6. Prag, Češka

7. Marrakech, Maroko

8. Berlin, Njemačka

9. Montreal, Kanada

10. Kopenhagen, Danska

Izvor
Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button