Gdje izaćiKulturaKultura2

Dvije nagrade za Narodno pozorište Tuzla na 41. Pozorišnim igrama u Jajcu
Sinoć, 07. jula, su se zvanično završile 41. Pozorišne/ kazališne igre u Jajcu. Na ovogodišnjim Igrama publika je imala priliku pogledati najbolja domaća pozorišna ostvarenja. Narodno pozorište Tuzla je na Igrama učestvovalo sa predstavom „Hamlet“, po tekstu Williama Shakespearea i u dramaturgiji i režiji Zlatka Pakovića.

Pored Narodnog pozorišta Tuzla, u prethodnih osam dana na Igrama u takmičarskom dijelu programa su nastupali HNK Mostar sa predstavom „Heroji nacije“, po tekstu Ivana M. Lalića i u režiji Gorana Damjanca, BNP Zenica sa predstavom „Kuća“, autora Benjamina Hasića i u režiji Alena Šimića, Gradsko pozorište Jazavac, sa predstavom „Banjaluka“, u režiji Nikole Bundala, HNK Mostar sa predstavom „Kroz proces 10-6-93“, autorice i rediteljice Marine Petrović Liker, te NP Sarajevo sa predstavom „Hedda Gabler“, autora Henrika Ibsena i u režiji Nermina Hamzagića. Nastup Narodnog pozorišta Republike Srpske, koje je trebalo nastupiti sa predstavom „Hrkači“, autora i reditelja Nikole Pejakovića, je otkazan zbog tehničkih problema.

Narodno pozorište Tuzla je nastavilo sa dobrim nizom osvajanja nagrada, pa je ansambl ovog pozorišta na jajačkim Igrama osvojilo dvije nagrade.

Nagradu za najbolju dramaturgiju je dobio Zlatko Paković za predstavu „Hamlet“. Prema riječima žirija, Paković je je uspio složenost drame „Hamlet“ strukturisati u sažeto i moderno dramsko tkivo. Glumac Narodnog pozorišta Tuzla, Elvis Jahić je osvojio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za utjelovljenje lika Hamleta.

Stručni žiri u sastavu Sulejman Bosto, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Darko Cvijetić, na sastanku održanom 6. jula 2022.g., donio je odluku da je najbolja predstava u cjelosti predstava „Kroz proces 10-6-93“, autorice i rediteljice Marine Petrović Liker, u produkciji HNK Mostar. Ova predstava osvojila je i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.
Nagrada za najbolju muziku dodijeljena je Mirzi Rahmanoviću – Indigu, za predstavu „Kuća“, u produkciji BNP Zenica. Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Sabini Trnka za predstavu „Kuća“ Bosankog narodnog pozorišta Zenica, koja je na inovativan način doprinijela osnovnoj koncepciji predstave, a to je nepostojanje „kuće“.

Nagrada za najbolji dramski tekst savremenog autora dodijeljena je Benjaminu Hasiću za dramu „Kuća“ u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Autor autonomnim jezikom propituje dramu savremenog čovjeka i njegovu iskorijenjenost, te jednostavna priča postaje metaforom sveljudske bezdomnosti.

Banjalučka glumica Nataša Perić je osvojila nagrada za najboljeg glumca/glumicu, za svoju glumačku kreaciju u predstavi „Banjaluka“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banja Luke. Autentičnim glumačkim sredstvima mlada glumica progovara o generacijskom problemu kojeg tretiraju i autori predstave.

Pored dodijeljene nagrade tuzlanskom glumcu Elvisu Jahiću, nagrade za glumačko ostvarenje dodijeljene su i Zlatanu Školjiću za ulogu Saše u predstavi „Kuća“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Jasni Diklić za ulogu Juliane Tesman u predstavi „Hedda Gabler“ Narodnog pozorišta Sarajevo, Aldinu Omeroviću za ulogu Jurgena Tesmana u predstavi „Hedda Gabler“ Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumačkom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta Mostar za kolektivnu glumačku igru u predstavi „Kroz proces 10.6.93“.

Narodno pozorište Tuzla tako ovogodišnju sezonu zatvara sa ukupno šest nagrada. Pored dvije nagrade sa 41. Pozorišnih/kazališnih igara u Jajcu, ansambl ovog pozorišta je osvojilo tri nagrade na Međunarodnom festivalu Mostarska liska – dvije Male liske za glumce Elviru Aljukić i Nermina Omića, Veliku lisku prema izboru publike za predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, u režiji Mustafe Nadarevića, te nagradu za najbolju adaptaciju teksta na Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu, za predstavu „Snjeguljica i čudno ogledalo“, u adaptaciji i režiji Midhata Kušljugića.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button