BiH

Ustavni sud BiH danas o Danu nezavisnosti i Danu državnosti BiH










Na današnjoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, sudije će raspravljati o zahtjevu trideset poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o proglašenju 25 novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Uoči današnje sjednice sudije su bile izložene političkom pritisku iz Republike Srpske, iz koje su stizala upozorenja kako bi proglašavanje ustavnom kategorijom obilježavanja 1. marta i 25. novembra značilo razlaz entiteta Republike Srpske sa državom Bosnom i Hercegovinom.

Možda će Vas zanimati i:

Posebno je oštar bio predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je uoči današnje sjednice Ustavnog suda rekao kako da će nastati “pravi politički haos, ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinsku odluku, osim ukidanja obilježavanja 1. marta i 25. novembra u BiH”.

Dodik očekuje da, nakon što je obilježavanje 9. januara proglašeno neustavnim, istu sudbinu doživi i obilježavanje dva najveća državna praznika BiH.

Na dnevnom redu i “policijski službenici”, te Izborne procedure

Na dnevnom redu današnje sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine naći će se i zahtjev zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine.

Raspravljaće se i o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariše Čolaka za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button