Crna hronikaVijesti

Viši sud u Novom Sadu još nije dobio zahtjev za izručenje Sanjina Sefića




Nakon što je u četvrtak, 13. oktobra, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uputilo molbu i kompletnu dokumentaciju za izručenje Sanjina Sefića, osumnjičenog za ubistvo studentica Edite Malkoč i Selme Agić u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu, u Ministarstvu pravde BiH saopšteno je da su sada na potezu srbijanske vlasti.

Iz Ministarstva navode da su u najkraćem roku pribavili svu neophodnu ekstradicionu dokumentaciju i uputili molbu za izručenje. Sada se očekuje da Viši sud u Novom Sadu utvrdi da li su ispunjene sve pretpostavke za izručenje koje definira Evropska konvencija o ekstradiciji.

Također, navode da svaki pojedinačni slučaj mora da se ispoštuje niz pretpostavki s Evropskom konvencijom o ekstradiciji, kao i da svaka zemlja odlučuje u skladu s vlastitim zakonodavstvom. Konačnu odluku, u konkretnom slučaju, donosi ministar pravde Republike Srbije. Naglašeno je da Sanjin Sefić može biti izručen BiH prema skraćenoj proceduri, pod uslovom da pristane na izručenje, ili da bude izručen po postupku redovne ekstradicije koja podrazumijeva više dokumentacije i dokaza da je on počinio krivično djelo koje treba dostaviti vlastima Srbije.

Prema posljednjim informacijama, Viši sud u Novom Sadu do danas nije dobio zahtjev za izručenje osumnjičenog Sanjina Sefića BiH.

Uobičajeni ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana. Datum i mjesto izručenja dogovaraju interpoli dviju država.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button