Tuzlanski kantonVijesti

Bajramović: Zar smo dovedeni u situaciju da biramo između djeteta i posla?










U okviru predstojeće kampanje “(Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH”, koja je pokrenuta od strane Udruženja “Žene ženama” u saradnji sa udruženjem “Žene Trnova”, udruženjem “Žene Tuzle”, udruženjem “Žena sa Save” organizovalo je druženje sa novinarima kako bi upoznali javnost sa kampanjom.

Ciljevi kampanje kako je istakla Mujesira Haman, predsjednica  Udruženja “Žene Tuzle” su:IMG_2483

Možda će Vas zanimati i:

-donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama koja će biti jedinstvena za sve osobe na federalnom nivou, ukljućujući i osnivanje fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada za zaposlene i nezaposlene osobe koje koriste porodilkjsko odsustvo.

-uključiti što veći broj građana, nevladinih organizacija, stručne javnosti i drugih aktera u ovoj oblasti kojio će doprinjeti donošenju javnih politika (zakona i fonda) koji će biti prihvaćeni u svim kantonima.

IMG_2484Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja “Zemlja djece u BiH” je navela da ovom kampanjom pomogne svim trudnicama i porodiljama da pronađu adekvatno riješenje dok su na porodiljskom odsustvu.

 

 

 

Članice Kampanje su već pokrenule dijalog sa mladima, trudnicama, porodiljama i majkama za stvaranje građanskog pokreta koji će pokrenuti izmjene stavova, javnih politika i zakonodavstva u cilju unaprijeđenja položaja porodilja u FBiH.



Back to top button