Vijesti

Bećirović i Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida










Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorima zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

Na početku sastanka, dr. Denis Bećirović i Željko Komšić zahvalili su se na podršci našoj zemlji od strane OIC-a, organizacije koju čini 57 zemalja, a u kojoj Bosna i Hercegovina ima status posmatrača.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić ukazali su na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Naglašeno je da su sudovi UN-a donijeli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici i da je međunarodna obaveza da se poštuje međunarodno pravo i sudovi UN-a.

Dr. Denis Bećirović i Željko Komšić poručili su da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici. Istaknut je značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button