Zanimljivosti i zabava

Delikates iz BiH: Jeste li kada probali kozji sir s biljkama i sušenom jaretinom? (FOTO)













Uzgajivač koza Marko Nikolić sa Sokoca tvrdi da čaša mlijeka od njegovih koza, koje provedu na ispaši na pašnjacima iznad 1.000 metara nadmorske visine na obroncima Romanije, sadrži više od 700 vrsta ljekovitog bilja, a da kozji sir predstavlja blagodet za organizam.

Nikolić je siguran u kvalitet mlijeka svojih koza zbog zdrave ishrane u kojoj nema vještačkih dodataka, ali i dobrih higijenskih uslova u kojima borave.

Možda će Vas zanimati i:

On u izjavi Srni naglašava da je njegov kozji sir pravi delikates jer sadrži brojne ljekovite sastojke, a ponekad dodaje i sušeno jareće meso ili neku od ljekovitih biljaka.

Za jedan kilogram kozjeg sira potrebno je deset litara mlijeka, kaže Nikolić i dodaje da sir prodaje po 25 KM po kilogramu, litar kozjeg mlijeka za 2,5 KM, a u ponudi ima i kozju surutku.

Cijene neće mijenjati iako su, kako ističe, njegovi proizvodi jeftiniji nego na tržnicama.

Nikolić je naglasio da ljudi slabog materijalnog stanja, kojima je potrebno kozje mlijeko za ublažavanje zdravstvenih teškoća, mogu dobiti mlijeko bez ikakve naknade, posebno ako je riječ o djeci i starijim licima.

Četrdesetčetvorogodišnji Nikolić odlučio je da se bavi uzgojem koza poslije 20 godina provedenih za volanom u domaćem saobraćaju i međunarodnoj špediciji.

“Baveći se prevozom, primjetio sam da se iz Srbije izvozi kvalitetna roba u evropske zemlje, a uvozi se dosta niža klasa svih proizvoda, pa sam zaključio da je najbitnije proizvoditi zdravu hranu za svoju porodicu, a višak prodavati”, pojašnjava Nikolić.

Prema njegovim riječima, nije mu dugo trebalo da se odluči kojim poslom će se baviti, pa se iz Čačka, gdje je radio nakon izbjeglištva sa područja Olova, skućio na Sokocu.

“Imam deset koza – muzara, tridesetak jarića i nekoliko jaraca. To je dovoljno i za potrebe moje porodice i da se nešto zaradi”, priča Nikolić.

Proizvode nudi i preko društvenih mrežama, a broj zainteresovanih kupaca je sve veći. Često mu se, navodi, javljaju kupci iz Beograda, Sarajeva i Bijeljine.

Nikolić napominje da se prilikom formiranja stada odlučio za domaću kozu “bjelku”, jer smatra da je pitomija i da se lakše prilagodi uslovima koje ima njegovo imanje na 905 metara nadmorske visine.

On je uvjeren da će se ukazati prilika da proizvodnju kozjeg mlijeka veže za neki od evropskih projekata zdrave hrane, što bi mu omogućilo proširenje stada i imanja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button