Promo

Refraktivna zamjena leće: trajno i bezbolno skidanje dioptrije!

Zamagljen vid je obično znak problema koji se naziva refrakcijska greška, poput kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Ako se ne liječi, može dovesti do glavobolje, naprezanja očiju ili odsjaja oko jakih svjetala, kao i do dodatnog pogoršanja vida. Zahvaljujući  napretku tehnologije, refraktivnom zamjenom očnom leće moguće je trajno korigovati dioptriju i poboljšati kvalitet života.

Više o prednostima refrakcijske operacije oka, saznali smo od dr. Zlatka Mušanovića, spec. oftalmologije, koji hirurške očne intervencije izvodi u Plavoj Medical Group, specijalnoj bolnici sa poliklinikama i laboratorijama na 7 lokacija u BiH.

Šta je refraktivna izmjena sočiva?

Možda će Vas zanimati i:

-Refraktivna izmjena sočiva je vrsta operacije korekcije vida koja uključuje korištenje ultrazvuka za uklanjanje prirodnog sočiva oka i zamjenu intraokularnim sočivom (IOL) kako bi se smanjila upotreba naočara i kontaktnih sočiva.

Ko je dobar kandidat za refraktivnu zamjenu leće (RLE)?

-Refraktivna zamjena sočiva je odlična procedura za osobe starije od 40-50 godina i kratkovide (udaljeni objekti izgledaju zamućeno) ili dalekovide (bliski objekti izgledaju zamućeno), osobe s ranim formiranjem katarakte i osobe koje žele liječiti prezbiopiju (postepeni pad u mogućnosti fokusiranja na bliske predmete) sa multifokalnim ili monofokalnim implantom.  Za neke pacijente, zamjena leće može biti odlična alternativa LASIK-u.

Koja je razlika između refraktivne zamjene leće i laserskog skidanja dioptrije?

-Lasersko skidanje dioptrije i refraktivna zamjena leće spadaju u postupke za ispravljanje refrakcionih grešaka. Tokom operacije zamjene leće, pravi se rez kako bi zamijenili pacijentovo sočivo vještačkim, dok se sa laserskom korekcijom preoblikuje rožnica laserom kako bi poboljšali vid pacijenta.

Lasersko skidanje dioptrije je popularan izbor za ispravljanje blažih formi miopije i dalekovidnosti, ali ne rješava problem presbiopije tj. vida na blizinu kod pacijenta preko 40-45 godina. Međutim, refraktivna zamjena leće je prikladnija za pacijente starije od 40 godina jer može izliječiti bilo kakvu refraktivnu grešku, uključujući presbiopiju i spriječiti nastanak illi čak riješiti već postojeću kataraktu povezanu sa starenjem kasnije u životu.

 Za razliku od laserske operacije, zamjena očne leće je trajnije rješenje za skidanje dioptrije, jer  implantirana sočiva traju do kraja života, pomažući pacijentu da postigne veću neovisnost o naočalama. Osim toga, pacijentu u budućnosti neće biti potrebna operacija katarakte.

Kako izgleda procedura ugradnje sočiva?

-Refraktivna zamjena sočiva obavlja se u operacionoj sali kao dnevna hirurgija i koristi se istim tehnikama kao operacija katarakte. Umjesto uklanjanja zamućenog sočiva, cilj ove procedure je smanjiti ovisnost pacijenta o naočalama ili kontaktnim sočivima umetanjem korektivnog sočiva.

Lokalna anestezija se primjenjuje na oči kako bi se smanjila nelagoda tokom ove procedure. Prirodno sočivo se uklanja kroz mali rez od 3 mm ili manje i zamjenjuje se intraokularnom lećom. Procedura traje samo 20 minuta i nudi pacijentima trenutne rezultate.

Ugrađeno sočivo nije vidljivo drugima na način na koji to može biti kontaktno sočivo, te ga pacijent  neće osjetiti u svom oku. U Plavoj Medical Group za refraktivnu zamjenu leća koristimo sočiva vodećeg svjetskog proizvođača Johnson&Johnson. Pacijentima su dostupne  monofokalne leće za uklanjanje dioptrije na većoj udaljenosti ili multifokalne leće za korekciju vida na svim udaljenostima.

Tecnis Eyhance monofokalna leća  koju koristimo omogućava visoku neovisnost o naočalama kako na daljinu tako i za rad na računalu, kuhanje, te ostalim svakodnevnim aktivnostima koje pacijent  obavlja na udaljenosti od 60 cm do jednog metra.  Standardne, do sad dostupne monofokalne intraokularne leće daju pacijentu dobar vid na daljinu bez naočala ali za sve ostale udaljenosti potrebno ih je koristiti.

Za pacijente koji želekorigovati dioptriju za čitanje, a u isto vrijeme ne žele izgubiti na kvalitetu vida na daljinu i srednju daljinu, koristimo Technis Synergy multifokalne leće za korekciju dioptrije na svim udaljenostima.

Njihova nevjerovatna sličnost sa prirodnim sočivom koja omogućava da pacijent već nakon 24-36h vidi savršeno na svim udaljenostima.  Nusefekti skoro da ne postoje, kao što ne postoji ni razlika u kvalitetu noćnog i dnevnog vida.

Šta utiče na cijenu operacije?

-U Plavoj Medical Group, nudimo individualiziran pristup prilagođen pacijentovim potrebama,  tako da cijena ovisi o složenosti konkretnog slučaja. Zbog toga pacijentima nudimo besplatne konsultacije, tokom kojih provodimo potrebna mjerenja i preporučujemo najprikladniju leću u zavisnosti od vidnih potreba i stanja pacijenta.

Za više informacija o refraktivnoj zamjeni leće, kliknite na link: https://bit.ly/3bPmXEG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button