Crna hronika

Oduzeta veća količina droge i predmeta koji potječu iz KD-a nedozvoljene trgovine













Postupajući po naredbama Općinskih sudova u Tuzli i Živinicama, službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK-a (Odjeljenja za opći i Odjeljenja za privredni kriminalitet) su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH RC Tuzla-Grupe za sprečavanje krijumčarenja i službenicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla, dana 27.10.2016.godine izvršili pretres porodičnih kuća i poslovnih objekata na više lokacija na području grada Tuzla i općine Živinice.

Tom prilikom, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina rabljene tehničke robe (televizora, računara-laptopa i sl), kućanskih aparata (mikrovalne pećnice, sokovnici, mikseri i druga kuhinjska pomagala), radnih mašina (kosilice, motorne pile, bušilice, hidraulične dizalice i si.), te druga rabljena roba vrijednosti više desetina hiljada konvertibilnih maraka, čiji su vlasnici vršili prodaju bez odgovarajućih dozvola, odnosno bez registrovanih poslovnih djelatnosti, kao i određena količina vatrenog oružja i municije (4 pištolja, 45 kom. pištoljskih metaka različitih kalibara, okvir za automatsku pušku, te 30 komada puščanih metaka).

Navedene aktivnosti izvršene su u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela iz oblasti krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa, odnosno krivičnog djela nedozvoljene trgovine i krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, kao i carinskih prekršaja te procesuiranja njihovih izvršilaca, oduzimanja robe i predmeta nedozvoljene trgovine i nedozvoljenog držanja oružja.

Službenici ovog Ministarstva će, nakon izvršene kriminalističke obrade, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, dostaviti izvještaje o izvršenim krivičnim djelima protiv lica koja su se bavila nedozvoljenom trgovinom i koja su bez odgovarajućih dozvola držala vatreno oružje i municiju, dok će službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, te vlasnicima izdati odgovarajuća rješenja o zabrani rada i otklanjanju drugih nedostataka.

Takođe, istog dana, u okviru programskih ciljeva i zadataka na unapređenju stepena sigurnosti i borbe protiv zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a (Odjeljenje za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sektora krim. policije, PU Gradačac – PS Srebrenik, PU Tuzla i PU Gračanica) su postupajući po Naredbi sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Gračanici, izvršili pretres porodične kuće, prirodnih površina, dvorišta, pomoćnih bjekata, vozila i korisnika A.Ć., rođen 1982.godine iz Gračanice. Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta: veća količina osušene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis sativa“, digitalna vaga, četiri stabljike koje svojim izgledom asociraju na stabljike „cannabis sativa“, veća količina neobrađenih dijelova stabljike i lista koje svojim izgledom asociraju da pripadaju biljnoj vrsti „cannabis sativa“, jedna poluautomatska puška PAP i jedan gasni pištolj. O navedenom je obaviješten kantonalni tužilac, a A.Ć. je lišen slobode i priveden u službene prostorije MUP-a TK-a radi kriminalističke obrade. Službenici Uprave policije nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju ovog dogođaja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button