Zanimljivosti i zabava

U Holandiji otkriven gotovo potpuno očuvan rimski hram
Arheolozi iskopavaju rimski hram star gotovo 2000 godina koji je otkriven gotovo netaknut na istoku Holandije, javila je nacionalna agencija za kulturnu baštinu te zemlje.

„Toliko dobro očuvano mjesto s hramom, oltarima i žrtvenim ostacima u Holandiji nikada prije nije pronađeno,“ objavila je agencija.

Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici s Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes – zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog carstva, a sada je pod zaštitom UNESCO.

Arheolozi amateri su krajem prošle godine pronašli predmete s nalazišta u selu Herven-Hemeling o čemu su obavijestili nadležne. Nastavkom istraživanja nedaleko od brda je otkriveno arheološko nalazište.

Tokom rimskog doba postojala su najmanje dva hrama u kojima su vojnici, stacionirani u Holandiji između prvog i četvrtog vijeka, prinosili žrtve svojim bogovima.

Arheolozi su izložili ostatke hrama otkrivši žrtvena mjesta, brojne male oltare, kipove bogova i oslikane zidove. Pojedini nalazi bit će izloženi u muzeju u Nijmegenu.

Posebno je zanimljiv niz malih kamenih oltara na kojima su vojnici davali zavjetne žrtve Herkulu Magusanu, Jupiteru-Serapisu i Merkuru.Izvor
Rs.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button