Lifestyle

Tumor na mozgu: Znakovi i simptomi koje ne biste trebali zanemariti
Svi živimo brzim i stresnim životom. Kao rezultat toga, često zanemarujemo simptome poput glavobolje i problema s vidom, okrivljujući za njih svoj način života.

Ovaj jednostavan previd može imati opasan ishod. To može biti znak tumora na mozgu gdje se moždane stanice abnormalno razmnožavaju, koji može biti kancerogen ili nekancerogen. Njegov položaj u mozgu odlučuje o ozbiljnosti tumora. Tumor na mozgu nije vrlo čest rak, ali važno je znati znakove upozorenja kako bi se osigurala brža dijagnoza i liječenje.

“Lobanja nema viška mjesta za ništa osim za mozak. Stoga, kako se tumori mozga razvijaju i šire, uzrokuju dodatni pritisak u ovom zatvorenom prostoru. To se zove intrakranijalni pritisak. Povećani intrakranijalni pritisak uzrokovan je dodatnim tkivom u mozgu, kao i blokadom puteva protoka cerebrospinalne tekućine,” kaže dr. Naveen M A, viši konzultant za neurohirurgiju u bolnici BGS Gleneagles Global, piše Times of India.

Evo nekih od najčešćih simptoma tumora mozga:

Napadi

Napadi su obično povezani s epilepsijom, ali mogu biti i znak tumora mozga. Zapravo, prema liječnicima, do 60% pacijenata s tumorom mozga doživjelo je napade. To je u kombinaciji s mučninom, povraćanjem. Ako ih osjetite, najbolje je da odete liječniku.

Česte jutarnje glavobolje

Glavobolje mogu biti simptom koji najviše zbunjuje jer se mogu pojaviti iz više razloga, ali ako imate česte glavobolje koje su gore nego inače, a čini se da ih nijedan lijek ne može ublažiti, vrijeme je da se obratite liječniku.

Promjena vida

Nagla promjena vida također može biti pokazatelj tumora mozga. Ako odjednom vidite stvari zamućene ili imate problema s perifernim vidom koji vam omogućava da vidite stvari oko sebe bez okretanja glave, možda biste trebali posjetiti liječnika.

Nerazgovjetan govor

Nerazgovjetan govor može biti normalna pojava kada se osjećate izgubljeno ili gubite pojam o tome što radite. No, ako osjetite iznenadne poteškoće u čitanju, pisanju ili vam govor postane nejasan, to može biti simptom tumora mozga.

Promjena ličnosti

Ostati neusredotočen ili iznenada postati agresivan rijetki su znakovi tumora mozga. Možete doživjeti nejasnoću ili iznenadne promjene ličnosti.

Tumor mozga u djece

Dr. Naveen dodaje: “Tumori na mozgu najčešći su solidni tumori koji pogađaju djecu i adolescente. Dijagnosticira ga se kod gotovo 3 miliona djece svake godine. Zbog svog položaja, neki tumori mozga i tretmani za njihovo liječenje mogu uzrokovati značajno dugotrajno oštećenje intelektualnih i neuroloških funkcija.”

Astrocitom je najčešći tip glioma, koji čini oko polovicu svih tumora mozga u dječjoj dobi. Najčešći su u djece u dobi od pet do osam godina. Važan je i stepen astrocitoma. Liječenje djeteta temeljit će se na tome raste li tumor sporo (niskog stepena, stepen 1 ili 2) ili brzo raste (visok stepen, stepen 3 ili 4). Većina astrocitoma u djece (80 posto) je niskog stepena.

Ponekad se pojavljuju u kičmi ili se tamo šire. Liječenje glioma moždanog tkiva može biti vrlo izazovno. Većina ovih tumora nalazi se u sredini moždanog tkiva i ne mogu se hirurški ukloniti. Nekoliko tumora moždanog tkiva su povoljnije locirani i mogu se liječiti hirurškim zahvatom. Često se liječe nehirurškim metodama.

Liječnici još ne znaju zašto određena djeca razviju tumor na mozgu. Rijetko su posljedica izlaganja zračenju ili porodične historije raka.

Izvor
Hr.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button