Svijet

Stoltenberg: U Madridu će NATO usvojiti novi paket podrške za Bosnu i Hercegovinu
Jens Stoltenberg održao je konferenciju za medije prije samita NATO-a koji se od 28. juna održava u Madridu. Stoltenberg je najavio kako će na ovome samitu biti usvojen novi strateški koncept što će označiti fundamentalnu promjenu u NATO odbrani.

“Naš novi koncept će nas voditi u eri strateškog nadmetanja. Očekujem da će jasno naznačiti da saveznici smatraju Rusiju za najznačajniju i direktniju prijetnju našoj sigurnosti. Također, naznačit će i Kinu po prvi put i izazove koje Kina predstavlja po našu sigurnost, interese i vrijednosti,” rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će borbene grupe na istoku biti povećane na level brigade, te da će se izvršiti transformacija NATO snaga za odgovor. Broj trupa koje će biti na nivou visoke spremnosti će prema novom planu NATO iznositi iznad 300.000 vojnika.

Na samitu će se također postići dogovori o pojačavanju podrške za Ukrajinu, posebno u oblastima sigurnih komunikacija, goriva i protivdronovskih sistema. Dugoročni cilj NATO-a jeste da se Ukrajina sa opreme iz sovjetskog doba prebaci na modernu NATO opremu.

Generalni sekretar NATO je naveo da će se na samitu usvojiti novi paketi podrške za NATO partnere Bosnu i Hercegovinu, Moldaviju i Gruziju te Mauritaniju i Tunis.

Jens Stoltenberg je najavio da će se u utorak održati i sastanak predsjednika Turske, Reccepa Tayipa Erdogana, predsjednika FInske Saulija Niinsta i premijerke Švedske, Magdalene Andersson.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button