Arhiva

Neka početak škole ne bude i izvor stresa










Početak školske godine može biti stresan roditeljima iako sami više ne sjede u školskim klupama. Zbog toga je dobro reći i pokoji savjet kako bi se znali suočiti s još jednim uzrokom stresa.

Svima nam teško pada prelazak iz ljetnog dokoličarenja, toplih dana ispunjenih odmorom u radnu, jesensku shemu dnevnog ritma ispunjenog školskim obvezama i svakodnevnom jutarnjem buđenju. Početak škole teško proživljavaju školarci, a s njima i njihovi roditelji.

Škola je neizbježni dio odrastanja i pripreme za život pa stoga je i odnos prema njoj dio učenja koja će im koristiti za život.

Sve počinje s našim stavom prema školi, djeca itekako upijaju i one neverbalne poruke koje im šalju roditelji svojim primjerom. Ako početak školske godine promatramo samo kroz prizmu neugodnih iskustava punog obaveza i rada niti dijete neće imati drugačiji stav.

Za manje stresa, zajedno sa djetetom usmjerite se na pozitivne strane školskih obaveza, a sve ono što je bilo kome od vas prezahtjevno pokušajte promijeniti. Naučite dijete da iz svake situacije može nešto naučiti, ne postoji neuspjeh već samo stvaranje iskustva kojim će se dijete prilagođavati novoj situaciji.

Pomozite djetetu da nađe motivaciju u odlasku u školu kao mjestu gdje svakodnevno susreće svoje prijatelje, gdje nema roditelja.

Pomozite mu u organizaciji vremena za učenje, slobodno vrijeme ili vrijeme za izvanškolske aktivnosti.

Djeca vole imati red i potaknite ga da ga uspostavi i naravno pomognite mu u toj zadaći. Uvođenje reda dobro i za dijete i vas.

Neka i vaše dijete upamti onu staru: ‘Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba’.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button