BiHVijesti

Ryanair stigao u BiH – od aprila pet novih aviolinija ka evropskim gradovima

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo










Ryanair je predstavio plan saradnje sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu. Od aprila ova aviokompanija nudi jeftine letove prema sljedećim evropskim gradovima: Milano, Brisel, Geteborg, Memmingen i London.

Cijene od 29,99 eura prvih dana rezervacija

“Ovo je jedan od onih dana kada objavljujemo dobre vijesti i mijenjamo gradove. Oduševljeni smo što možemo danas da najavimo pet novih ruta i 200 hiljada putnika godišnje i to je samo početak našeg putovanja. Predugo je Sarajevo bilo pod opasadom skupih aviokompanija, to se danas mijenja. Od aprila kreću novi letovi”, rekao je Jason McGuinness, predstavnik Ryanaira.

Kazao je kako se nadaju da će otvoriti bazu u Sarajevu. To bi značilo, kazao je, da imaju dvije baze, te otvaranje oko 400 radnih mjesta lokalno – što u kafićim,a što u turizmu, ali i pratećim djelatnostima. Istakao je kako se raduje proširenju broju destinacija.

“Sarajevo je vrlo interesantno kao tržište i destinacija. Moram naglasiti da se mora održati nizak trošak za putnika jer će to omogućiti cjelogodišnji turizam i priliv turista. Počinite bukirati jer će dva-tri dana cijene karti biti od 29,99 eura”, dodao je.

Rezultat višemjesečnih pregovora

“Imamo nove destinacije koje će pružiti aviokompanija Ryanair, najveća evropska aviokompanija zato što lete u 40 država, 230 aerodroma i imaju preko 3 hiljade operacija dnevno. Novi podatak je da je u fiskalnoj godini Ryanair prevezao 183 miliona putnika i imao 2,2 milijarde prihoda eura. Ovo je rezultat višemjesečnih pregovora naših timova. Hvala Kantonu Sarajevo koji je prepoznao da je subvencioniranje Aerodroma investicija. Vlada Kantona Sarajevo je preko Turističke zajednice raspisala javni poziv koji je bio uspješan i danas smo evo ovdje. Ono što možete očekivati od Uprave je da sa uposlenicima i pratećim službama, radimo na realizaciji strateških ciljeva, zadržati lidersku poziciju u BiH, širiti mrežu destinacija, od kojih 30 prema EU, nastaviti infrastrukturnu izgradnju”, naveo je direktor MA Sarajevo, Alan Bajić.

U četvrtak Vlada FBiH donosi odluku o uplati grant sredstava aerodromima u FBiH. Premijer Vlade Kantona Sarajevo, Nihad Uk, pozvao je i druge velike svjetske kompanije na investicije.

“Zadovoljstvo mi je da najavim od iduće godine, pored današnjih pet letova, imat ćemo ukupno između 10 do 15 novih destinacija”, poručio je Uk.

Saradnja Međunarodnog aerodroma Sarajevo s Ryanairom danas je svečano predstavljena javnosti.



Izvor
n1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button