Tuzlanski kantonU fokusuValter Tuzlanski

U Tuzlanskom kantonu četiri osobe izliječene od koronavirusa













Broj oboljelih od zaraze koronavirusa u Tuzlanskom kantonu povećan četiri osobe. U protekla 24 sata urađena 152 testa. Pozitivnih, hospitaliziranih osoba na UKC-u Tuzla je 21, dok su u Medical Institut Bayer smještene dvije pozitivne osobe. Na području TK ukupno je do danas testirano 1245 osoba, dok se u kućnoj izolaciji nalaze 2523. Sa današnjim danom u TK 81 osoba pozitivna je na koronavirus.

Četiri  osobe koje se vežu za klaster Medical Instituta Bayer, uspješno su se oporavile. Radi se o osobama koje su bile među prvozaraženim, potvrđeno je iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.

– Urađena su po smjernicama svjetske zdravstvene organizacije retestiranja. Dakle dva testiranja u periodu od 48 sati. S obzirom da su ta dva nalaza bila negativna, ove osobe idu kući, u kućnu izolaciju 14 dana i smatraju se oporavljenim, kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Prema informacijama sa Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i iz Medical Instituta Bayer nijedna osoba nije priključena na respirator. Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, za razliku od prethodna dva dana Tuzlanski kanton bilježi blago povećanje zaraženih osoba.

– Imali smo konstantno po jednu osobu koja je bila pozitivna, danas imamo blago povećanje. Međutim ovo nije nešto što se nije očekivalo obzirom na to da se radi o osobama koje su vezane za MIB. Znači osobe koje su gore boravile, koje su ranije bile negativne sada su pozitivne. Kada govorimo o broju testiranih u MIB i na području Špionice Srednje, u MIB do jučer je testirana 71 osoba, za danas mi nisu uspjeli dati tu informaciju. Kada je riječ o klasteru grad Srebrenik, testirano je 48 osoba koje su vezane za ovaj slučaj. Naravno da ima osoba koje nisu testirane, to su osobe kojima su izrečene mjere kućne izolacije, koje kao takve prema smjernicama trebaju biti u kućI One će se testirati ili se neće testirati, zavisno od procjene rizika epidemiološkog, odnosno njihovog stanje da li će pokazivati simptome, istakla je Čolić.

Gledajući po klasterima, klaster Medical Instituta Bayer do danas ima najviše oboljelih, 42 osobe. Slijede klaster Srebrenik sa 16, Sapna 8 Tuzla 2, i klaster Klinike uha, grla i noca UKC-a Tuzla ukupno 10 osoba. Klasteri Lukavac, Banovići, Gračanica imaju po jednu osobu osobu pozitivnu na koronavirus.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button