SvijetVijesti

Njemački željezničari najavili novi štrajk, trajat će danima







Njemački sindikat željeznica GDL danas je priopćio da je pozvao zaposlenike državnog preduzeća Deutsche Bahn (DB) na novi višednevni štrajk.

Štrajk će započeti u srijedu u dva ujutro i nastaviti do 18 sati u ponedjeljak sljedeće sedmice, rekao je GDL u priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima.

Članovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni promet, već su bili pozvani na štrajk od 18 sati u utorak.

Ponudili im kraće radno vrijeme i veće plate

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plata kako bi vratio GDL za pregovarački stol. Ponuda uključuje mogućnost jednog sata kraćeg radnog vremena za strojovođe i pratioce vozova od 1. januara 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plata zaposlenicima od 4.8 posto od avgusta te dodatnih 5 posto od aprila 2025.

Deutsche Bahn također nudi strojovođama i pratiocima vozova mogućnost smanjenja radnog vremena sa 38 na 37 sati sedmično od 1. januara 2026. uz istu platu. Oni koji se odluče protiv smanjenja dobit će umjesto toga povećanje plate od 2.7 posto, stoji u ponudi.

Sindikat odbio ponudu

No to nije bilo dovoljno za nove pregovore. “S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja – nema znakova spremnosti za postizanje dogovora,” stoji u priopćenju GDL-a.

Deutsche Bahn je branio svoju ponudu GDL-u. “DB se fokusira na kompromise, GDL pretjerano zaoštrava sukob,” rekao je glasnogovornik DB-a.

Ovo će biti četvrti štrajk u aktuelnom sporu oko plata. Prije kraja prošle godine, GDL je paralizirao velike dijelove putničkog prijevoza u dva štrajka, nakon čega je uslijedio trodnevni štrajk sa sličnim učinkom u januaru.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button