Muzika

Organizatori Eurovizije: Ukrajina neće biti domaćin zbog velikog rizika

Organizator Eurovizije kazao je da postoji “velik” rizik od zračnih napada u Ukrajini uz “visok” rizik od velikog broja žrtava, zbog čega nisu zadovoljeni “nužni zahtjevi” za održavanje natjecanja iduće godine u zemlji pobjednici.

Ukrajinski predstavnik Kaluš orkestar pobijedio je u natjecanju u Torinu u Italiji ove godine, a prema tradiciji zemlja koja pobijedi postaje domaćinom natjecanja sljedeće godine.

Ipak, Evropska unija za radioteleviziju (EBU) objavila je da je nakon “cjelovite procjene i provjere provedivosti” zaključila da Ukrajina ne može biti domaćin, jer Ukrajinska medijska kuća UA:PBC ne može garantovati sigurnost i izvedbu.

Možda će Vas zanimati i:

EBU je u četvrtak kazao da “u potpunosti razumije razočaranost”, no da su se pri odluci vodili odgovornošću za sigurnost svih koji rade i sudjeluju u događaju “kojeg planiranje mora odmah početi u zemlji u kojoj se održava”, kaže se u izvještaju.

“Najmanje 10 hiljada ljudi radi na Eurosongu,” što uključuje osoblje i novinare.

“Očekuje se i dolazak 30 hiljada pratilaca. Njihova dobrobit naša je glavna briga.”

“Pravila Pjesme Eurovizije, oko kojih se sve medijske kuće slažu, jasno kažu da se događaj smije preseliti u slučaju više sile, kao što je trenutni rat.”

“Također smo uzeli u obzir komentar glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je kazao da bi rat u Ukrajini “mogao trajati godinama,” kaže EBU.

Zaključili su da je odluka o preseljenju događaja u drugu državu donesena, te da traju rasprave o pogodnoj lokaciji za sljedeće natjecanje.

Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button