BiH

Snijeg napravio ogromnu štetu, a ne prestaje da pada: Urušili se krovovi na četiri kuće i 14 pomoćnih objekata













U posljednjih nekoliko dana zbog obilnog snijega u Krajini urušili su se krovovi na četiri porodične kuće, 14 stambenih objekata, fiskulturnoj sali školske zgrade i dvije krovne konstrukcije na objektima privatnih firmi.

 Najteža situacija je u najvećim gradovima u Unsko-sanskom kantonu Bihaću i Cazinu, gdje su zabilježene i najveće sniježne padavine. Otežana je i odvožnja komunalnog otpada, a parking prostora u gradskim područjima je vrlo malo.

Zbog težine snijega, u Bihaću su se urušili krovovi na dva stambena objekta, osam pomoćnih objekata i dva krova na objektima privatnih firmi. Jučer se srušio i krov fiskulturne sale Ekonomske škole u centru Bihaća koja je u izgradnji, potvrdili su za Klix.ba u Civilnoj zaštiti USK. Srećom, u navedenim urušavanjima nije bilo stradalih.

U Cazinu se, pak, srušio krov dvije porodične kuće, a došlo je do urušavanja i na šest pomoćnih objekata, kao što su štale i garaže, koje su u potpunosti uništene. Stradalih nije bilo. U ostalim krajiškim općinama nije bilo urušavanja.

Visina snježnog pokrivača u Bihaću jutros je iznosila 80 cm, dok je prema zvaničnim podacima od početka mjeseca februara do jučer na području Grada Bihaća napadalo 177 cm snijega.

Snijeg na krovnim konstrukcijama je izuzetno težak i opasan, zbog čega je i došlo do urušavanja krovova.

Gradonačelnik Bihaća jučer je uputio i zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažman pripadnika Oružanih snaga BiH iz kasarne Adil Bešić koji će u koordinaciji sa gradskim službama vršiti čišćenje pješačkih prilaza školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoara u središnjem dijelu grada. Prema podacima Civilne zaštite, očekuje se da pripadnici Oružanih snaga izaći danas na ulice Bihaća.

Jučer je zasjedao i Štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, a na sastanku je također bilo govora o angažovanju Oružanih snaga zbog obilnog snijega.

Iz Zavoda za javno zdravstvo jučer su obavijestili građane Bihaća da je na osnovu uzetih uzoraka vode od 19. februara i urađenih parametara mikrobiološke i fizičko-hemijske analize voda u momentu uzorkovanja bila zdravstveno neispravna, zbog čega su savjetovali prokuhavanje vode prije upotrebe do daljnjeg.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button