BiH

Vlast u FBiH ne planira ograničiti cijenu nafte jer se plaše nestašice na tržištu
Sada već rekordne cijene goriva u Bosni i Hercegovini čini se da će dodatno usložiti ekonomsku krizu sa kojom se uz mnogo izazova, pokušavaju nositi građani.

Iako je Vlada Republike Hrvatske jučer donijela odluku kojom je ograničila cijene naftnih derivata, vlade u BiH još uvijek ne poduzimaju konkretne mjere.

“BiH je uvozno orijentirana zemlja i uvozi preko 80 posto hrane i kao zemlja s nedovoljno razvijenom poljoprivredno prehrambenom proizvodnjom BiH ne može utjecati na smanjenje nabavnih cijena tih uvoznih proizvoda. Pored navedenog BiH uvozi 100 posto energente kao što su prirodni gas i naftni derivati,” kazali su nam iz Federalnog ministarstva energetike.

Podsjetili su da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine 1. aprila ove godine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (kalkulativne cijene), kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Ova Odluka je na snazi.

Nadzor nad provođenjem ove odluke vrše nadležne tržišne inspekcije.

“Najveći broj inspekcijskih nadzora izvršili su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (290) i Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona (273), a najveći broj prekršajnih naloga izdali su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (159),” ističu iz ministarstva.

Vlada Federacije BiH je u dva navrata djelovala u pogledu poduzimanja mjera neposredne kontrole cijena i propisala maksimalne visine marži naftnih derivata.

Iz Federalnog ministarstva energetike ističu da to znači da je Vlada FBiH prije Vlade Republike Hrvatske blagovremeno i adekvatno reagirala te suzbila mogućnost da distributeri naftnih derivata imaju nerealno visoke marže i vrijeme pandemije koriste za sticanje dodatnog profita.

“Određivanja najvišeg nivoa cijena pojedinih naftnih derivata kako je to uradila Vlada R Hrvatske, u FBiH bi se nedvojbeno odrazilo na uredno snabdijevanje tržišta i isto bi uzrokovalo smanjenu ponudu, pa čak i nestašicu naftnih derivata, jer ni jedan prometnik naftnih derivata neće raditi na svoju štetu, odnosno u konkretnom slučaju da se bavi prodajom naftnih derivata na način da iste prodaje po nižoj cijeni od nabavne. Još jednom navodimo činjenicu da BiH uvozi naftne derivate u cijelosti, odnosno u visini od 100 posto,” ističu iz ministarstva.

U prva tri mjeseca 2022. godine, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, najveći uvoz naftnih derivata je bio iz Hrvatske (48,83 posto), Srbije (27,58 posto) i Italije (14,54 posto).

Postavlja se pitanje, da li vlade mogu osmisliti socijalni plan kojim bi direktno pomogle građanima, ukoliko ne mogu sprovesti mjere ograničavanja cijena naftnih derivata koje bi zapravo rezultirale vidljivim padom cijena goriva.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na nedavno održanoj sjednici donijela odluku o izdvajanju pet miliona KM pomoći turističkom sektoru, od čega će 2 miliona KM biti izdvojena za građane koji preko neke online platforme rezerviraju smještaj. Radi se o vaučerima u iznosu od 200 KM.

Vaučeri za promociju unutrašnjeg turizma su važni zbog svih onih koji rade u tom sektoru i od rezultata svog rada prehranjuju svoje porodice. Međutim, koliko goriva je potrebno da građani budu u mogućnosti bez pretjeranih dodatnih troškova uživati u tim vaučerima?

Ne bi li bilo lijepo, kada bi Vlada FBiH konačno donijela konkretne mjere pomoći građanima, jer stvarna slika društva nije ni približna onoj koju nam u medijskim nastupima projiciraju političari.

Ljeto će brzo proći. Visoke cijene će ostati.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button