Lifestyle

Glutensko lice i koža: koji simptomi na koži otkrivaju da ste preosetljivi na gluten







Iako malo ljudi pati od celijakije, mnogi su osetljivi na gluten, protein koji uglavnom konzumiramo u namirnicama od pšenice, ječma i raži.

GLUTEN1

Možda će Vas zanimati i:

Mada danas postoje brojna sredstva kojima možemo uspješno prikriti nepravilnosti na licu, pogrešno je smatrati ih isključivo estetskim problemom. Mnoge nepravilnosti kože ukazuju na osjetljivost organizma na određene namirnice. One mogu da uzrokuju zdravstvene tegobe kao i probleme sa kožom i njeno preuranjeno starenje.

Budući da su “problematične” namirnice većinom upravo one koje se najčešće konzumiraju, njihovim prepoznavanjem i uklanjanjem iz ishrane poboljšava se cjelokupno zdravlje, a time i izgled kože.

GLUTEN2

Tipični znaci preosjetljivosti na gluten su: natečeni obrazi i predio oko vilice, kao i crvenilo, hiperpigmentacijske mrlje i bubuljice.

Pokazalo se da ovaj protein povećava upalnu reakciju organizma, zbog čega lice može izgledati natečeno i upaljeno. Gluten, također, utiče na pigmentacijske enzime, zbog čega na koži prerano nastaju staračke mrlje i tamne pjegice, najčešće oko brade. Hiperpigmentacija ili bubuljice na tom dijelu lica također mogu biti znak disbalansa reproduktivnih hormona koji uzrokuje gluten.

GLUTEN3

Ukoliko imate neke od nabrojanih simptoma, preporučuje se potpuno izbacivanje glutena iz ishrane na neko vrijeme, kao i uvođenje u ishranu veće količine namirnica sa vlaknima. Obratite pažnju i na to da pijete dovoljno vode, nakon čega bi natečenost lica trebalo da nestane, a ten da se normalizuje. Ako imate rozaceu, izbacivanjem namirnica koje sadrže gluten može se ublažiti crvenilo i svrab na obrazima.

Čime onda zamijeniti proizvode koji sadrže gluten?

Tipične proizvode koji u sebi sadrže gluten možete zamijeniti namirnicama poput ovih:

  • kukuruznim brašnom i generalno, proizvodima od kukuruza
  • umjesto običnog brašna, možete koristiti brašno od Siraka (Sorghum), prosa, heljde, amarantha i quinoe
  • integralnom rižom
  • voćem (svježe, sušeno i kandirano)
  • mesom (govedina, svinjetina, piletina, puretina, riba, morski plodovi)
  •  jajima
  • mlijekom i mliječnim proizvodima (mlijeko, vrhnje, maslac, margarin, jogurt)
  • grahoricama, mahunarkama i gljivama
  • orasima i orašastim plodovima

Izvor: Sensaklub



Back to top button