BiHPolitikaZanimljivosti i zabava

Borenović: RS lančano klizi ka ekonomskim sankcijama










Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas na konferenciji za medije da jučerašnje zvanično saopštenje njemačke ambasade o obustavi četiri projekta u Republici Srpskoj u vrijednosti od više od 200 miliona KM potvrđuje najgore slutnje, a to su da RS lančano klizi ka ekonomskim sankcijama koje pogađaju lokalne zajednice i građane, a ponajmanje ili nikako ličnosti iz vladajućih struktura.

Po njegovim riječima, ovo je jedna od lančanih reakcija.

Možda će Vas zanimati i:

– Prvo smo nedavno iz Brisela dobili informaciju da od 600 miliona KM bespovratnih sredstava namijenjenih BiH niti jedna marka ne dolazi u RS. Sada i Njemačka trajno odustaje od finansiranja četiri značajna projekta – naveo je Borenović.

Borenović - Foto: Avaz.ba
Borenović – Foto: Avaz.ba

Kaže da dodatnu težinu daje činjenica da je Njemačka jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera Republike Srpske i BiH.

– Njemačka zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Italijom i Slovenijom čini 65 posto ukupnog izvoza Republike Srpske. To je jedna od pet zemalja u koju RS najviše izvozi i sa kojima ima najveći vanjskotrogovinski balans. I ta zemlja zvanično saopštava da odustaje od četiri projekta u RS, što šalje jednu izuzetno lošu poruku. Jasno je da nema ni mudrosti, ni ozbiljnosti, ni odgovornosti u vladajućim strukturama koje su nas dovele u ozbiljnu izolaciju i svojevrsne ekonomske sankcije – rekao je Borenović.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button