Zanimljivosti i zabava

Večeras izlazi spektakularan supermjesec jagode. Što je i kako ga snimiti mobitelom?

U utorak navečer će se moći vidjeti supermjesec koji se u SAD-u često naziva Strawberry Moon, drugi u nizu od četiri supermjeseca u kojima se faza uštapa poklapa s njegovim položajem u perigeju, njegovom najbližom točkom u orbiti u odnosu na Zemlju, prenosi Index.hr.

Supermjesec u perigeju običnom se promatraču može činiti tek malo većim od mikromjeseca, odnosno punog Mjeseca u apogeju, najudaljenijoj točki od Zemlje. No prema NASA-i, on zapravo može izgledati do 30% svjetlije i 17% veće (pogledajte na grafici dolje).

Ime Strawberry Moon, odnosno Mjesec jagode, dobio je po kratkoj sezoni berbe jagoda s kojom se podudara, a potječe od američkih Indijanaca.

Pun Mjesec u junu bit će najniži pun Mjesec u 2022. zato što dolazi uoči ljetnog solsticija 21. juna.

“Na ljetni solsticij Sunce se pojavljuje najviše na nebu u godini. Puni Mjeseci nalaze se nasuprot Suncu pa će pun Mjesec u blizini ljetnog solsticija biti nisko na nebu”, napisala je NASA u svom vodiču za promatranje ovog fenomena.

Pun Mjesec jedan je od najlakših događaja za promatranje zvijezda i odlična je meta za astronome amatere koji tek počinju promatrati dvogledom ili teleskopom. Ipak, nije ga lako fotografisati.

Uspješno astrofotografisanje, odnosno fotografisanje zvijezda, planeta i maglica, može biti teško, posebno za fotografe amatere.

Imajući to na umu, stručnjaci Mark Lord Photography https://www.marklordphotography.co.uk/ sa sjedištem u Oxfordu sastavili su zgodan popis savjeta i trikova koji vam može pomoći da maksimalno iskoristite junski supermjesec i pokušate ga snimiti kamerom ili pametnim telefonom.

Planiranje unaprijed je ključno

“Kako biste osigurali optimalnu vidljivost, nastojte biti vani neposredno nakon izlaska Mjeseca ili neposredno prije zalaska Sunca”, preporučuje Nicole France u ime Mark Lord Photographyja.

“Ako živite u prometnom urbanom području, pokušajte posjetiti mjesto s manje svjetlosnog onečišćenja. Umjetna rasvjeta iz automobila, visokih stambenih zgrada i ugostiteljskih objekata može ograničiti vidljivost. Ruralne prirodne ljepote, kao što su Peak District, Lake District i Dartmoor, odlična su mjesta za promatranje zvijezda. Strpljenje je ključno”, nastavlja France.

“Ako je Mjesec zaklonjen oblacima, pokušajte pričekati nekoliko sati. Supermjesec od utorka ostat će vidljiv nekoliko dana nakon 14. lipnja, tako da će biti puno prilika da snimite tu savršenu sliku.”

Astronom Vedran Vrhovac kaže da će supermjesec jagode vrhunac dosegnuti 15. juna u 01:52 ujutro po našem vremenu.

“Ipak, za fotografiranje najpogodniji je period uvečer 14. juna, oko sat vremena nakon izlaska Mjeseca, što će se dogoditi u 21:18. Mjesec će tada biti nisko nad horizontom što olakšava postizanje zanimljivih kompozicija s objektima na Zemlji”, kaže Vrhovac.

Predlaže da se za fotografiranje odabere lokacija s koje postoji čist pogled prema sjeveroistoku i po mogućnosti da nema bliskih objekata kako bi horizont bio što čišći.

“Idealne lokacije su vrhovi brda, visoki balkoni, krovovi zgrada ili vidikovci. Kako će se izlazeći Mjesec vidjeti u sumrak, dok je još vani dosta svijetlo, nije potrebno tražiti lokacije van naseljenih područja, gdje nema svjetlosnog onečišćenja koje uzrokuje javna rasvjeta, poslovne i stambene zgrade.

Veličina Mjeseca na vašoj slici bit će određena žarišnom dužinom

“Ako ste dovoljno sretni da posjedujete DSLR fotoaparat ili fotoaparat bez ogledala s izmjenjivim objektivom, astrofotografija je savršena prilika za eksperimentiranje. Ako želite uhvatiti ljepotu okolnog krajolika, preporučujemo korištenje širokokutnog objektiva. To će učiniti da se Mjesec čini manjim.”

“Međutim, za ovaj Mjesec preporučujemo korištenje objektiva s većom žarišnom dužinom. Tako ćete zabilježiti kolosalne razmjere i veličanstvenost supermjeseca. Pokušajte postaviti minimalnu žarišnu dužinu od 500 mm. Žarišna dužina može se povećati korištenjem telekonvertera.”

Smanjite brzinu zatvarača

“Mala brzina zatvarača ključna je kada se fotografira noću”, nastavlja France. “Što je brzina zatvarača manja, to je scena više osvijetljena, jer više svjetla uspijeva stići do senzora kamere. Obično je najbolja brzina zatvarača između 1/60. i 1/125. sekunde.

No, slike snimljene s malom brzinom zatvarača sklone su zamućenju. Preporučujemo korištenje laganog stativa kako biste smanjili podrhtavanje ili kretanje. Mini tronošci, koji se često mogu omotati oko drveća ili pričvrstiti na zidove, odlična su opcija, posebno za početnike. Ako nemate stativ, pokušajte se nasloniti na ogradu ili izbočinu prozora.”

Isključite blic i uključite HDR

“Blic može preeksponirati slike, osobito noću. Suzdržite se od korištenja bljeskalice i uključite postavke visokog dinamičkog raspona (HDR). Savršene su za snimanje fotografija neba noću. Većina pametnih telefona ima HDR mogućnost.”

Smanjite ISO

“ISO postavka diktira koliko svjetla hvata vaša kamera. Mjesec reflektira svjetlost Sunca pa treba uhvatiti što manje svjetla. Preporučujemo smanjenje ISO na oko 100. Možda ćete morati malo smanjiti brzinu zatvarača.”

“Mnogi pametni telefoni omogućuju ručnu promjenu ISO postavki. Korisnici iPhonea mogu koristiti ikonu plus, koja se nalazi desno od klizača brzine zatvarača, kako bi snizili ISO. Android telefoni općenito imaju ISO raspon između 50 i 2600. To se može podesiti putem postavki telefona.”

Ako radite s pametnim telefonom, pokušajte preuzeti aplikaciju

“Fotografiranje Mjeseca pametnim telefonom može biti izazovnije nego DSLR fotoaparatom, ali svakako nije nemoguće. Aplikacije duge ekspozicije, dostupne u Apple App Storeu i Google Play trgovini, mogu značajno poboljšati kvalitetu noćnih fotografija. Besplatne aplikacije, kao što je Long Exposure Camera, koja je dostupna na Android uređajima, omogućuju korisniku podešavanje ISO brzine i postavki zatvarača.”

Vrhovac upozorava da treba pripaziti prilikom odabira aplikacija za fotografiranje.

“Zbog kratke žarišne dužine objektiva na pametnim telefonima, Mjesec će na njima uvijek biti mali, svijetao disk. Iz tog razloga pametne telefone je najbolje koristiti za fotografiranje Mjeseca u kombinaciji sa zanimljivim pejsažom umjesto pokušavanja snimanja detalja na njemu. Želju korisnika pametnih telefona da snime detalje na Mjesecu pojedini proizvođači pametnih telefona i aplikacija koriste kako bi im podvalili rezultate koje inače nije moguće postići. Jedna od takvih situacija bila je strka oko Huaweija, koji je na pametni telefon P30 Pro ugradio algoritam koji bi se aktivirao kada korisnik fotografira Mjesec. Algoritam bi prepoznao lokaciju i fazu Mjeseca te bi potom na disk Mjeseca dodavao nepostojeće detalje preuzete iz baze fotografija. Iz tog razloga treba biti oprezan i prihvatiti ograničenja kamera na pametnim telefonima”, poručuje Vrhovac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro