Crna hronika

SKANDAL GODINE: Umjesto protiv kriminalaca, Vahid Ćosić i Dalida Burzić ratuju između sebe!













Vidljivo je iz istupa Vahida Ćosića i Dalide Burzić da je odnos prvog sarajevskog policajca i prve sarajevske tužiteljice teško poremećen, da među njima vlada uzajamna nesnošljivost i da silnu energiju troše na uzajamno diskreditiranje, umjesto da udruženim snagama, svako u svom djelokrugu rada, rade ono za šta su plaćeni.
Zastrašujući su podaci sarajevske policije prema kojima je tek stasali mladić Sanjin Sefić (25) prikupio golemu „kolekciju“ krivičnih (19) i prekršajnih prijava (47).

To je jučer zvanično saopćio novinarima šef sarajevske policije Vahid Ćosić, vjerovatno najprozivanija osoba od trenutka tragedije u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić (21) i Edita Malkoč (20). Pri tome je Ćosić novinarima kazao kako se on ne osjeća odgovornim jer policija radi svoj posao, za razliku od pravosuđa.

“Policija privodi one koji krše zakon a tužiteljstva i sudovi ih puštaju”, kazao je Ćosić koji je nakon smrti dvije djevojke i bijega njihovog ubice Sanjina Sefića, pod stalnim pritiscima da podnese ostavku.

Ćosić je iznio zastrašujuće podatke: od 2007. godine do danas, Sanjin Sefić je krivično i prekršajno prijavljen za slijedeća djela:

– Učestvovanje u tuči i fizički napad
– Prijetnje da će napasti fizički jednu osobu
– Ometanje i omalovažavanje državnih službenika
– Nanošenje teške tjelesne povrede
– Tokom 2008. godine 13 krivičnih za djela razbojništva
– Tokom 2008. dva krivična djela razbojništvo u pokušaju
– Nanošenje teške tjelesne povrede 2008. godine:
– Izazivanje opće opasnosti 2010. godine;
– Napad na službenu osobu/policajca 2010. godine
-Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u 8 slučajeva
– Prekoračenje brzine u 3 slučaja
-Neprilagođena brzina u 1 slučaju
-Prolazak kroz crveno svjetlo u 1 slučaju
– Preticanje vozila koje se približava pješačkom prijelazu u jednom slučaju;
– Upravljanje vozilom bez naočala u 9 slučajeva
– Upravljanje neregistrovanim automobilom u 9 slučajeva
– Upravljanje vozilom bez vozačke dozvole u 6 slučajeva;
– Upravljanje vozilom u vrijeme kada mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom u 4 slučaja
– Nekorištenje pojasa u 5 slučajeva;
– Korištenje mobitela u 2 slučaja,
– Parkiranje na nedozvoljenom mjestu u 2 slučaja
– Kretanje vozilom unazad u 1 slučaju
– Upravljanje vozilom bez obavezne opreme u 1 slučaju
– Upravljanje vozilom bez obaveznog znaka P u 2 slučaja
– Nepravilno korištenje kacige tokom upravljanja motorom u 1 slučaju.

Riječ je dakle o vrlo opasnom nasilniku, viešestrukom povratniku u djelu, osobi koja u kontinuitetu gazi i ruši i moralne i pravne norme civilizirane zajednice. Njemu je mjesto davno bilo iza rešetaka, ali kako smo jučer doznali iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Sanjin Sefić je do sada samo jednom osuđen a i tada – uvjetno!

“U ovom Tužilaštvu je od 2007. do 2010. godine zaprimljeno ukupno 8 službenih izvještaja MUP-a KS, te je po istim i formirano osam krivičnih predmeta. U periodu Sefićevog punoljetsva, ovo Tužilaštvo zaprimilo je dva izvještaja od MUP-a KS”, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

U jednom od predmeta, Tužilaštvo KS je podiglo optužnicu protiv Sanjina Sefića zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Općinski sud u Sarajevu oglasio ga je krivim za ovo djelo i izrekao uvjetnu osudu. Na ovu odluku suda Tužilaštvo je uložilo žalbu.

Drugi predmet odnosi se na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Postupajući tužilac, nakon provedene istrage, u ovom slučaju donio je naredbu o obustavi istrage, budući da nije bilo dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo.

U svim preostalim formiranim predmetima (njih šest), a dok je Sanjin Sefić bio maloljetnik, “Tužilaštvo je kod nadležnog Suda podnijelo prijedlog za pokretanje postupka“, navodi se u jučerašnjem ljutiti intoniranom saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo na čijem čelu je Dalida Burzić.

Čak i površni posmatrači mogli su jučer iz istupa Ćosića i Burzićke zapaziti ono što upućeniji već odavno znaju, da je odnos prvog sarajevskog policajca i prve sarajevske tužiteljice teško poremećen, da među njima vlada uzajamna nesnošljivost i da silnu energiju troše na uzajamno diskreditiranje, umjesto da udruženim snagama, svako u svom djelokrugu rada, stanu ukraj Sanjinu Sefiću i njemu sličnim uličnim hajducima koji prijete da od grada naprave džunglu.

Ako ima nešto užasnije od crnog biltena Sanjina Sefića, onda je to činjenica da već dulje vrijeme traje personalni rat između aktuelnog šefa sarajevske policije Vahida Ćosića i aktuelne šefice sarajevskog tužilaštva Dalide Burzić.

Potpuno je nebitno ko je, kada i zbog čega pokrenuo taj rat. Bitno je da taj rat odmah prestane, ako nikako drukčije a onda po cijenu da oboje odstupe s funkcija kojima nisu dorasli.

 

 

 

Izvor: slobodna bosna



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button