ArhivaLifestyleZanimljivosti i zabava

VIDEO: Nesvakidašnja avantura obaranja rekorda starog 50 godina – Na skijama preko Alpi










Tim od sedmoro vrhunskih alpinista upustio se u avanturu obaranja rekorda postavljenog prije skoro 50 godina: njihov cilj je da za manje od 41 dan na skijama i pješice pređu skoro 2.000 kilometara duž glavnog grebena evropskih Alpi.

Najteža ekspedicija u novijoj historiji evropskog ski-planinarstva započela je 17. marta, a cilj je na skijama i pješke preći glavni masiv Alpa za manje od 41 dan. Na tom putu prevaliće razdaljinu od 1.917 kilometara i savladati ukupno 85.000 metara vertikalnog uspona, bez ijednog dana odmora. Polazna tačka je u blizini Beča, a krajnje odredište Nica na Azurnoj obali.

Ekspedicija je nazvana Red Bull Der Lange Weg, što u prevodu znači „dugi put“, a čine je Tamara Lunger iz Italije, Nuria Picas iz Španije, Bernhard Hug iz Švicarske, Philipp Reiter iz Njemačke, David Wallmann iz Austrije, te Janelle i Mark Smiley iz SAD-a.

Njihov put prati rutu koju su 1971. godine prešli austrijski ski-planinari Robert Kittl, Klaus Hoi, Hansjörg Farbmacher i Hans Mariacher, prvi i za sada jedini ljudi koji su na skijama prešli cijeli glavni greben Alpa od istoka do zapada.

Ova ruta nije najkraća, već najteža. Moraće osvojiti neke od najviših vrhova Alpa, kao što su Großglockner (3.798m), Piz Palü (3.900m), Dufourspitze (4.634m) i Mont Blanc (4.808m), baš kako su to učinili i članovi ekspedicije iz 1971. godine.

Jedan od najtežih izazova biće vremenski uslovi i borba se sa svim zamislivim nedaćama – kišom, vjetrom, snijegom i ekstremno niskim temperaturama, ali i uvijek prisutnom opasnošću od lavina.

„Za mene je ovo ostvarenje sna,“ kaže Nuria Picas. „Veliki je poklon doživjeti ovu avanturu s ovim ljudima. Imam dobar osjećaj u vezi cijele ekspedicije – biće fantastično!“

Napredovanje ekspedicije možete pratiti na web stranici i Facebooku.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button