BiH

Bh. političari na društvenim mrežama: Verbalni ratovi na Twitteru i Facebooku (FOTO)













Od suptilnog ispitivanja raspoloženja javnosti, preko iznošenja političkih stavova i pokretanja raznih inicijativa pa do pravih verbalnih ratova, svađa, uvreda i prijetnji – angažman bh. političara u virtuelnom svijetu izuzetno je živopisan.

Društvene mreže postale su za većinu građana Bosne i Hercegovine nezaobilazno sredstvo komunikacije u svakodnevnom životu. Prednosti Facebooka, Twittera i ostalih popularnih stranica za umrežavanje sve češće koriste i bosanskohercegovački političari kako bi prenijeli svoje poruke i stavove, ali i „opipali puls“ javnosti kada putem zvaničnih institucija žele pokrenuti određene inicijative.

Popularni premijer

Dostupnost profila političara na društvenim mrežama često je i jedini mogući način komunikacije između građana i predstavnika vlasti, odnosno opozicije. I dok neki političari uopće nemaju profile na Facebooku, drugi ih veoma aktivno koriste, pa i u onim situacijama kada treba odgovoriti na brojna, često i neugodna pitanja koja im postavljaju građani.

Jedan od najažurnijih u tom smislu je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (SDA), kojeg na Facebooku prati više od 4.600 građana.

dino ilustracija

Konaković je u virtuelnom svijetu poznat ne samo po konkretnom iskazivanju stavova o različitim pitanjima (bilo da je riječ o rekonstrukciji vodovodne mreže, koncertu Zvezda Granda u Zetri ili problemu sa psima lutalicama u Sarajevu – da spomenemo samo neke od najaktuelnijih), nego i po tome što, za razliku od mnogih drugih političara koji ne dozvoljavaju da im se piše po “zidu“, građanima dopušta da ostavljaju svoje komentare, pa i onda kad se ne slažu s njegovim mišljenjem. Sarajevski premijer nerijetko se putem Facebooka upušta i u otvorene diskusije sa oponentima, te nastoji odgovoriti na pitanja koja zanimaju građane.

Među najaktivnijima na Facebooku su i zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić, kao i zastupnik Naše stranke Predrag Kojović. Aktuelni kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Igor Radojičić više preferira Twitter, na kojem gotovo svakodnevno objavljuje kratke komentare. Twitteru je naklonjen i bivši član SDP-a i DF-a, a sadašnji predsjednik Političkog savjeta novoosnovane stranke Građanski savez, Emir Suljagić.

suljagic-tanovic (2)

Upravo je Suljagić na ovoj društvenoj mreži u augustu prošle godine izazvao pravi verbalni rat nakon što je oštro kritizirao kolege iz Naše stranke koji su podržali Zakon o radu, te ustvrdio kako bi oni najviše voljeli da je on “skončao u nekoj masovnoj grobnici“. Na to mu je odgovorio osnivač Naše stranke, oskarovac Danis Tanović, riječima: “Tek sam sad shvatio da ti nisi lud. Ti si, Emire, obična budala i uz to bitanga. A sa takvima nema rasprave.“ Suljagić je potom Tanovića, također preko Twittera, nazvao “dezerterskim smećem“. U cijelu raspravu – ili, tačnije rečeno, svađu – uključio se i bivši premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača (SDP), koji je stao u Suljagićevu odbranu. Inače, Lipovača je također nadaleko čuven po “kulturi komuniciranja“ na društvenim mrežama, pa je tako svojedobno na pitanje jednog korisnika Twittera „da li je još uvijek u zatvoru“, odgovorio ovako: „Samo da završim nešto s tvojom mamom pa ću vidjeti šta da ti odgovorim…“.

“Teške” riječi i optužbe

Međusobne konfrontacije bh. političara na društvenim mrežama nisu rijetka pojava. To su dokazali i član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić i lider Stranke Napredna Srpska (SNS) Adam Šukalo, koji su se nedavno žestoko obračunali putem Twittera. Vasić je najprije na svom blogu iznio niz optužbi i uvreda na Šukalov račun, nakon čega mu je Šukalo zaprijetio fizičkim obračunom te zatražio da mu dostavi svoju adresu, uz prijetnju da „dolazi za pet minuta“. Vasić mu je na to odgovorio da „prvo pogleda rupicu na cijevi“, iznoseći još niz uvreda i vulgarnosti na račun Šukala.

Svakodnevno je aktivan na Facebooku i bivši federalni ministar kulture i sporta i aktuelni kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan (SDA). Kaplan je ovih dana izazvao burne reakcije javnosti svojim stavovima o navodnim sljedbenicima pokreta Fetullaha Gulena u BiH, kojeg su turske vlasti optužile da stoji iza pokušaja državnog udara u toj zemlji.

Državni vrh suzdržan

Među članovima Predsjedništva BiH, jedini Bakir Izetbegović ima svoju oficijelnu stranicu na Facebooku, dok Dragan Čović i Mladen Ivanić još uvijek nemaju profile na ovoj društvenoj mreži.

bakir

Izetbegovićevu FB stranicu „lajkalo“ je više od 26.000 građana, a predsjedavajući Predsjedništva na njoj uglavnom objavljuje informacije o svojim službenim aktivnostima i susretima sa zvaničnicima iz raznih zemalja. Slična je i Facebook stranica državnog premijera Denisa Zvizdića, koji je za sada prikupio skromna 843 „lajka“. Premijerka RS-a Željka Cvijanović na Facebooku nije aktivna, kao ni predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, pod čijim imenom je otvoreno nekoliko „lažnih“ profila.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button