Arhiva

NATO: Ovo je nova normalnost za opću sigurnost, pozivam Rusiju da se povuče iz Ukrajine










Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjevernoatlanstskog saveza (NATO) nakon Sjevernoatlantskog vijeća na konferenciji za medije izjavio je kako je svi pozivi Rusiji i pokušaji da se zadrži mir u Ukrajini bili neuspješni.

“Sada smo završili sastanak Sjeveroatlanstvog vijeća, prioritet je zadržati stabilnost naših istočnih članica. Ovo je ozbiljan moment za sigurnost Evrope”, kazao je on.

Za ruski napad kazao je da je namjerna, hladnokrvna i dugo planirana invazija.

“Uprkos lažima svijet sve vidi. Rusija nosi punu odgovornost za izgubljene živote… Smatra se prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti”, kažu oni.

Stoltenberg je još jednom uputio poziv Rusiji da prekine sve aktivnosti, povuče se iz Ukrajine i okrene diplomatskim rješenjima.

“Oni koriste silu da ispiše novu historiju”, izjavio je te naglasio da je osnovni zadatak NATO-a da štiti sve svoje članice.

Izjavio je kako je Sjeveroatlanstsko vijeće odlučilo da aktivira vojne planove i to na zahtjev glavnog komadanta Toda Waltersa.

“Mi se moramo osloniti na svoje kapacitete. Imao više od 100 aviona i više do 120 brodova spremnih da odgovore na ugožavanje sigurnost naših članica”, izjavio je.

Učinit ćemo sve da zaštitimo svoje članice, naglasio je.

“Rusija se suačava sa velikim problemima. Kremlj želi povratiti izgled Sovjetskog Saveza… Nova normalnost je za našu sigurnost, moramo odgovoriti obnovljenom snagom”, izjavio je.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button