Svijet

Šok na izborima u SAD: Kruz “nokautirao” Trampa (VIDEO)













Ted Kruz, senator iz Teksasa, pobijedio je na unutarpartijskim izborima republikanaca u američkoj državi Ajova i nadjačao milijardera Donalda Trampa i senatora iz Floride Marka Rubija.

Među demokratama, bivša prva dama i državna sekretarka Hilari Klinton i ljevičar Berni Sanders su u tijesnoj trci.

Kruzova pobjeda je težak udarac za Trampa koji je, prema anketama, mjesecima vodio u trci za republikansku predsjedničku nominaciju bez obzira na kontroverzne izjave o ženama i manjinama.

Ajova je u fokusu pažnje već nekoliko mjeseci, jer u toj državi počinju stranačka glasanja za izbor predsjedničkog kandidata za izbore u novembru. Ipak, ne znači da će pobjednik glasanja imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku.

Kruz favorit krajnje desnice

Pobjeda u prvim unutarstranačkim glasanjima za partijsku nominaciju pokazuje da će Kruz biti važan u predsjedničkoj trci narednih nedjelja, ako ne i duže, navodi AP.

Izbori se dalje sele u državu Nju Hempšir, gdje se unutarpartijsko glasanje održava iduće nedjelje. Kruz će se pojaviti kao nesumnjivi favorit glasača na krajnjoj desnici, što je jak položaj za privlačenje glasova evangelista i drugih koji su za potpuni prekid sa politikom demokratskog predsjednika Baraka Obame.

“Ajova je poslala poruku da republikanskog kandidata za narednog predsjednika SAD neće birati mediji, i neće birati establišment u Vašingtonu”, naglasio je Kruz svojim pristalicama.

Kako navodi AP, možda je najvažnije da je Kruzova pobjeda oduzela Trampu veliku šansu da dobije podstrek pred Nju Hempšir.

Tramp je drugi u Ajovi, neznatno ispred trećeplasiranog Rubija, koji je učvrstio svoj status kao favorit tradicionalnih republikanskih glasača koji brinu da su Kruz i Tramp suviše britki da bi imali šanse da pobijede na predsjedničkim izborima u novembru.

Klintonova i Sanders izjednačeni

U trci demokrata, sa preko 90 odsto izbrojanih glasova, Klinton i Sanders su takoreći izjednačeni.

Demokratski glasači birali su između obećanja Hilari Klinton da će iskoristiti svoje bogatstvo i iskustvo u vladi da donese stalni napredak u ostvarenju demokratskih ideala i Sandersovog poziva za radikalne promjene u sistemu koji je napravljen da radi protiv običnih Amerikanaca.

Klintonova je bila veliki favorit ove trke u Ajovi dok je u Nju Hempširu, gdje se glasanje seli iduće nedjelje, favorit Sanders, koji je iz susjedne države Vermont.

Dva uzastopna poraza za Klintonovu mogla bi da označe alarm u demokratskoj stranci i unesu sumnje u njenu sposobnost da pobijedi republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima.

Klintonova se pojavila pred glasačima i rekla da je “odahnula”, ali nije proglasila pobjedu, dodavši da je spremna da ide dalje u “pravoj trci ideja”.

Sanders je ocijenio da je rezultat “takoreći izjedačen” i rekao da je “prekasno za politiku i ekonomiji establišmenta”.

“U Ajovi je večeras počela politička revolucija”, rekao je Sanders, senator iz Vermonta koji sebe opisuje kao “demokratskog socijalistu”, prenosi AFP.

Uprkos Sandersovom dobrom rezultatu, čeka ga teška borba protiv Klintonove koja ima duboke veze unutar stranke i veliku podršku raznolikog izbornog tijela, koje će igrati važnu ulogu u unutarpartijskim nadmetanjima u februaru i martu.

Zašto je Ajova ključna država

Ajova dugo u SAD ima ključnu ulogu u trci “od države do države” za izbor delegata za partijske nacionalne konvencije.

Istorijski, pobjeda ne garantuje da će taj kandidat dobiti nominaciju svoje stranke, jer Ajova predstavlja samo oko jedan odsto delegata koji biraju kandidata stranke. Međutim, pobeda u Ajovi, ili čak neočekivano jak rezultat daje kandidatu podstrek i medijsku pažnju, a loš rezultat može čak da prekine kandidaturu.

Tramp je rekao da je počašćen podrškom ljudi iz Ajove i obećao da će nastaviti borbu za republikansku predsjedničku nominaciju.

“Lako ćemo pobijediti Hilari ili Bernija ili koga god oni izbace”, rekao je Tramp svojim pristalicama.

Ovi izbori označili su kraj trke bar dvojice potencijalnih kandidata. Bivši guverer Merilenda Martin Omali završio je svoje napore da dobije nominaciju demokrata, dok je bivši guverner Arkansasa Majk Hakabi ispao iz trke republikanaca.

Izvor: Agencije



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button