Svijet

Rat jakuza prijeti Јapanu













Јapan je na ivici mafijaškog rata zbog podjele unutar najvećih zloglasnih grupa jakuza. Mnogi strahuju da bi situacija uskoro mogla da izmakne kontroli. Sputnjik je razgovarao sa bivšim pripadnikom jakuza Keinom Suzukijem, koji je objasnio šta se dešava u svijetu japanske mafije.

Јapan je opšte poznat kao bogata zemlja sa jednom od najnižih stopa kriminala u svijetu. Ovako je bilo neko vrijeme, ali neki strahuju da bi stvari mogle da se promijene na gore. U posljednje vrijeme, skoro svake nedjelje Јapan je uzdrman sve češćim vijestima o obračunima unutar kriminalnih grupa. Sve ovo se dešava zbog podjele unutar najvećih mafijaških grupa u zemlji. Mediji upozoravaju o mogućem predstojećem ratu između jakuza klanova.

Možda će Vas zanimati i:

Prošle godine, kartel Јamaguči-Gumi podijelio se u dvije grupe poslije čega je uslijedio niz nemira i sukoba između jakuza. Članovi koji su se odvojili od glavne grupe stvorili su nove rivalske bande pod nazivom Kobe Јamaguči-Gumi. Borbe između ove dvije grupe intenzivirane su širom zemlje od februara ove godine.

Јapanska policija pokušala je da odgovori na povećano nasilje i uhapsila je osam pripadnika jakuza 28. marta. Uprkos strahovima od još većih razmjera rata između jakuza, koji bi mogao da utiče na japansku javnost i da naruše međunarodni imidž zemlje.

Suzuki, čovjek koji poznaje japansku kriminalnu scenu spolja i iznutra, rekao je u intervjuu Sputnjiku da eskalacija sukoba nije vjerovatan scenario. Prema Suzukijevom mišljenju, savremeni mafijaški ratovi se veoma razlikuju u odnosu na ono što su bili nekada, nakon što je vlada u posljednjih nekoliko godina uvela stroge kazne za korišćenje vatrenog i hladnog oružja. „Kazne za upotrebu vatrenog oružja su postale vrlo stroge, zato su mafijaški lideri počeli da zahtijevaju da njihovi borci ne koriste noževe ili vatreno jer se za korišćenje smrtonosnog oružja može odrediti i doživotna kazna“, rekao je Suzuki Sputnjiku.

Zato se mafijaški sukobi obično odvijaju bez ijednog ispaljenog metka, objasnio je Suzuki. Danas, jakuze treba da sačuvaju svoje članove koje i zbog sitnih konfrontacija mogu biti uhapšeni. Dok u prošlosti, ubice ne bi dobile više od 10 godina u zatvoru i nakon puštanja na slobodu mogle bi da dobiju visok položaj, sada mogu da se suoče sa najmanje 30 godina iza rešetaka, što znači da je život uhapšenog u suštini završen, a to dramatično menja stvari.

Osim toga, nova japanska pravila za borbu protiv bandi sada predviđaju da se šefovi jakuza smatraju odgovornim za zločine koje su počinili pripadnici nižeg statusa kriminalnih kartela, rekao je Acuši Mizoguči, još jedan poznavalac japanskog kriminalnog miljea. „Zbog toga šefovi oprezno odlučuju o ulasku u sukobe“, rekao je Mizoguči novinarima. Uprkos oštre kaznene politike protiv jakuza, bande će nastaviti međusobnu borbu, rekao je Suzuki Sputnjiku. „Intenzivna borba će se nastaviti, međutim, ne vjerujem da će prerasti u rat“, kazao je Suzuki. Izgleda da moćna Јamaguči-Gumi banda polako ali sigurno gubi svoj uticaj. Nakon podjele prošle godine, broj članova Јamaguči-Gumi smanjen je sa oko 23.000 na 14.000 članova. Uvođenje oštrih kazni protiv bandi takođe je smanjilo moć japanskih kriminalnih grupa. Keino Suzuki se uključio u svijet jakuza kada je imao 17 godina.

Nakon što je u jednom od sukoba bio skoro ubijen, odlučio se za bjekstvo. Tada je riješio da drastično promijeni svoj život. Pokajao se zbog svojih zločina iz prošlosti i prešao u hrišćanstvo. Nakon toga je osnovao organizaciju koja ima za cilj da rehabilituje bivše kriminalce.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button