Sport

Počinje suđenje Platiniju i Blatteru, prijeti im višegodišnja zatvorska kazna

U Švicarskoj je počelo suđenje bivšem čelniku UEFA-e Michelu Platiniju i bivšem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru zbog sumnjive isplate ovom legendarnom francuskom igraču 2011. godine.

Nakon istrage koja je trajala sedam godina, Blatter i Platini će se ove sedmice konačno naći na sudu, a suočeni su s optužbama za prevaru, pronevjeru novca i još jednu optužbu za korupciju.

Očekuje se da će presuda u slučaju koji je uništio karijere ovih bivših čelnika biti donijeta 8. avgusta ove godine, a spomenutom dvojcu prijeti kazna od pet godina zatvora.

Tužiteljstvo ih tereti da su nezakonito prisvojili, na štetu FIFA-e, dva miliona švicarskih franaka, što je blizu 1,8 miliona eura, a koje je Platini primio na temelju ugovora iz 1999. godine o davanju savjetodavnih usluga. Njemu se s tim u vezi isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švicarskih franaka.

Osam godina nakon što je završena savjetnička djelatnost, tačnije 2011. godine, Platiniju je Blatter u FIFA-ino ime uplatio dva miliona švicarskih franaka na temelju zaostalih potraživanja.

Jasno, tužiteljstvo to smatra neutemeljenim plaćanjem, navodeći da je riječ o vještom dovođenju u zabludu unutrašnje kontrole FIFA-e.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button