Svijet

Boris Johnson proglašen kozakom, dobio i kozačko ime – Boris Čuprin

Kozačka zajednica u ukrajinskome gradu Černjigovu odlučila je britanskog premijera Borisa Johnsona proglasiti Kozakom, objavilo je na svojoj internetskoj stranici černjigovsko izdanje ukrajinske medijske kuće ‘Suspiljne’ (Javno).

Premijeru Velike Britanije tom je prilikom nadjenuto kozačko ime Boris Čuprin, s obzirom na to da na ukrajinskom ‘čub’ znači kosa.

“Odluku o primanju Johnsona u kozačke redove potvrdila je i kozačka zajednica pri Jekaterininoj crkvi u Černjigovu. Povelja koja to dokazuje poslana je u London,” stoji u saopćenju koje prenosi agencija RIA Novosti.

U objavi se dodaje da su u povodu ove odluke kijevski umjetnici Darja Dobrjakova i Jurij Kutilov “Borisa Johnsona naslikali kao Kozaka-mamaja”, ukrajinskog narodnog junaka, jednog od likova u tradicionalnome ukrajinskom putujućem pozorištu lutaka.

Ističe se i da Johnson nije prvi Kozak stranac. Naime, ranije je Kozakom proglašen i utemeljitelj flote Sjedinjenih Američkih Država Paul Jones, kojemu je nadjenuto ime Pavel Jones.

U ponedjeljak navečer su članovi britanske vladajuće konzervativne stranke ponovo izglasali povjerenje Borisu Johnsonu, što znači da ostaje na čelu britanske vlade.

Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro