BiH

Gradnja sjevernih vrata BiH koštat će 26,9 miliona eura













Međudržavni most Svilaj preko rijeke Save te dionice autoputa u Hrvatskoj i u BiH od Odžaka do granice, prema procjeni komisije, gradit će konzorcij kompanija “Viadukt” iz Hrvatske i “Hering” iz Bosne i Hercegovine, kažu za “Dnevni avaz” izvori iz Državnog ministarstva prometa i komunikacija.

Komisija sačinjena od članova Ministarstva prometa i komunikacija BiH te eksperti kompanije “Hrvatske autoceste” izabrala je ovaj konzorcij kao najkompletnijeg i najjeftinijeg ponuđača, koji ispunjava stroge zahtjeve tendera jednog od krucijalnih cestovnih projekata u BiH. Zvanično, informaciju još nije bilo moguće potvrditi.

Veliki projekt

Ovaj konzorcij poslao je na tender gradnje sjevernih vrata BiH ponudu od 26.992.707 eura. Iako je najjeftiniju ponudu za gradnju dionica i objekta dao konzorcij kompanija “Integral inžinjering” iz Laktaša i “Vektor-Integra” iz Sarajeva 22.959.088 eura, saznajemo da je nju odbacila stručna komisija. Također, kako smo saznali, još jedna niža ponuda konzorcija “Euroasfalt”, ŽGP iz BiH i “Zagreb – montaža” iz Hrvatske nije prihvaćena, navodno zbog nevažeće dokumentacije. Stroge zahtjeve komisije nije ispunila ni češka kompanija OHL ŽS.

Stručna komisija završila je svoj dio posla, ali je potrebno da predstavnici Evropske investicijske banke (EIB), koja je kreditor projekta, daju zeleno svjetlo za uvođenje izvođača radova u posao.

mapa-polozaja-mosta1

Mapa položaja mosta

Treća sreća 

Ovo je treći tender, nakon što su prva dva propala. Prvi u 2011. dodijeljen je austrijskom “Strabagu”, koji nije na vrijeme uveden na posao, a drugi put posao je dodijeljen hrvatskom “Viaduktu”, iako je njihova ponuda bila treća po vrijednosti, nakon čega se Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpuno povukla iz finansiranja gradnje ovog mosta, pa je i taj tender pao 2014. godine. Treba spomenuti da je postupak natječaja i izbora izvođača urađen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Republike Hrvatske.

Izvor: avaz



Back to top button