Svijet

Zuckerberg spremio tri milijarde dolara za projekat koji bi mogao spasiti čovječanstvo













Ambiciozni plan Marka Zuckerberga, vlasnika Facebooka, da će izliječiti sve bolesti krenuo je polako da se ostvaruje nakon što je objavio da će u narednih pet godina finansirati na desetine naučnika.

Iznos od tri milijarde dolara donirali su kako bi podržali medicinska istraživanja, a kako kažu, njihov krajnji cilj je da se izliječe i spriječe sve bolesti do kraja ovog vijeka, sa naglaskom na ulaganje u dugoročna naučna istraživanja koja nužno nisu isplativa odmah.

Možda će Vas zanimati i:

Dio njihove organizacije je i medicinsko istraživačka organizacija – Chan Zuckenberg BioHab, koja je u srijedu objavila da će omogućiti 50 miliona dolara za finansiranje istraživača.

https://www.facebook.com/zuck/posts/10103488198978081

Novac će biti namijenjen za 47 ljudi, koji će njime finansirati svoja istraživanja u narednih pet godina. Svaki od njih će u prosjeku dobiti 1,5 miliona dolara, a za ovaj projekat se prijavilo preko 700 ljudi.

– Sprovodimo istraživanja koja pomažu rješavanju velikih zdravstvenih problema. Pronalazimo i podržavamo najbolje i najpametnije biologe, naučnike, inženjere i tehnologe. Naša kultura naglašava intelektualnu slobodu i saradnju. Naš tim ima najbolje naučne alate – i kad takvi ne postoje, mi ćemo ih izmisliti – rekli su iz organizacije Chan Zuckenberg Biohab.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button