SvijetZanimljivosti i zabava

Putin: Rusija namjerava da produbi veze s afričkim zemljama










Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak na samitu BRICS-a u Južnoj Africi kako Moskva namjerava da produbi veze s afričkim zemljama i da će ostati pouzdan partner za snabdijevanje hranom i gorivom.

U obraćanju putem video linka, Putin je rekao da je Rusija zainteresovana za razvoj “višestrukih veza” s Afrikom, koja je potresena rastom cijena goriva i hrane kao rezultat sukoba u Ukrajini.

Izlazak Rusije iz sporazuma o žitu u Crnom moru u julu doveo je do porasta cijena žitarica, što je snažno pogodilo brojne afričke zemlje. Rusija i Ukrajina među najvećim su svjetskim izvoznicima žitarica.

U svom obraćanju Putin je također kazao da Rusija ima više od 30 energetskih projekata u afričkim zemljama, dodajući da će rusko snabdijevanje gorivom pomoći afričkim vladama da obuzdaju rast cijena.

– U protekle dvije godine izvoz ruske sirove nafte, naftnih derivata i tečnog prirodnog gasa u Afriku povećan je 2,6 puta – rekao je on.

Putin je dodao da bi globalna tranzicija na zelenu ekonomiju s niskim emisijama ugljika morala biti “postepena, uravnotežena, pažljivo kalibrirana”, s obzirom na projekcije za dalji rast svjetske populacije i potražnje za energijom.

Rusija želi da izgradi grupaciju BRICS – koja trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku – u uticajniji blok koji može da ospori dominaciju Zapada u globalnoj ekonomiji.

Na svom trodnevnom samitu u Johanesburgu ove sedmice, lideri BRICS-a dogovorili su se da pozovu još šest zemalja – Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate – da se pridruže bloku.

U svom obraćanju u četvrtak, Putin je ciljao na bivše kolonijalne zapadne sile i njihovo zalaganje za ono što je nazvao “neoliberalizmom”, za koji je rekao da predstavlja prijetnju i tradicionalnim vrijednostima u zemljama u razvoju i nastanku multipolarnog svijeta gdje nijedna država ili blok ne dominira, prenosi Reuters.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button