Zanimljivosti i zabava

Rijetko izdanje „Harry Potter-a i kamena mudraca“, sa greškom, na aukciji

Prvo izdanje knjige “Harry Potter i kamen mudraca”, s ponekom štamparskom greškom i potpisom autorke J.K. Rowling, ponudit će aukcijska kuća Kristi na privatnoj prodaji u Londonu, a početna cijena djela je 200.000 funti.

Izdanje koje se nudi na prodaju jedan je od 500 tvrdo ukoričenih primjeraka knjige štampane u početnom izdanju 1997. godine. Tri stotine ih je poslato u knjižare.

Knjiga koju prodaje Kristi u sklopu manifestacije „The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition“, spada u preostalih 200.

Možda će Vas zanimati i:

Stručnjak za štampane knjige i kustos izložbe “The Art of Literature” Mark Viltšir otkrio je agenciji Rojters da se u “štampanju i opremi knjige potkralo nekoliko grešaka.”

“Na poleđini, na primjer, riječ filozofi (philosophers), što je, naravno, ključna riječ… pogrešno je napisana kao ‘philosphers’, bez onog drugog slova ‘o’, a na stranici 53, na listi predmeta koje učenici treba da ponesu sa sobom u Hogvorts, riječi ‘jedan štapić’ u tekstu su ponovljene dvaput,” rekao je.

Godine 1997. Rowling je još bila nepoznata i neetablirana spisateljica, a u međuvremenu je njena knjiga o čarobnom svijetu veštica i čarobnjaka postala veliki hit u svijetu, iznjedrivši i nekoliko nastavaka, kao i veliku filmsku franšizu.

“Na mnogo načina, ova je knjiga fizička manifestacija čarobnog sjećanja za mnoge čitaoce i to je čini tako poželjnom,” smatra Viltšir, podsjećajući da će manifestacija “Art of Literature” za javnost biti otvorena od 7. do 15. juna.

Za razliku od javne aukcije, Kristi povremeno u sklopu privatnih prodaja zainteresovanima omogućuje prodaju ili kupovinu luksuznih predmeta u puno mirnijoj, privatnoj atmosferi, koja podsjeća na zatvoreni društveni događaj ili pojedinačnu posjetu skupome butiku. Raspored aukcija unaprijed je poznat i fiksan je, dok se privatne prodaje održavaju tokom cijele godine i fleksibilnije su.

Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro