Lifestyle

Prvi simptom raka pojavljuje se na rukama: Evo šta treba da znate kako biste ga prepoznali













Šake su jedan od najkorištenijih dijelova tijela. Rukujemo se, podižemo i spuštamo stvari, prljamo ih. Većina nas ne vodi dovoljno računa o njima. Pogledajte svoje šake i provjerite da li se na njima mogu očitati znaci raka.

Suhe pukotine na šakama

Možda će Vas zanimati i:

Iako je sasvim normalno da ruke postanu suhe usljed stalne upotrebe balzama, ponekad ta suha koža može da se opire čak i upotrebi krema i losiona. U tom slučaju bi trebalo da posjetite doktora. Suha koža na nadlanicama i mjesta koja su izgubila boju mogu ukazivati na ozbiljniji problem.

Natekle ruke

Rak je poznat po tome da pravi promjene u čitavom tijelu, pa ako primjetite bilo šta čudno, teba odmah da posjetite doktora. Ako vam šake natiču ili se nadimaju, odmah potražite stručnu pomoć.

Bol u rukama

Ako bez razloga osjećate bol u rukama, to može biti jedan od simptoma raka. On uzrokuje bol u različitim organima, a to uključuje i šake. Rak na potpuno drugom dijelu tijela se može manifestovati kroz bol u šakama.

Ostali simptomi raka

Ruke su samo jedan od mogućih simptoma. Iznenadni gubitak težine, promuklost, stalni umor, iritantan i uporan kašalj takođe mogu biti znaci raka.

Izvor: Hayat



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button