Vijesti

Wizz Air planira da osnuje novu aviokompaniju na Malti
Wizz Air, evropska ultraniskotarifna aviokompanija sa najvećom stopom rasta i jedna od najodrživijih, planira da, na osnovu Sporazuma o preraspodjeli zaduženja koji su potpisali Evropska agencija za aviosigurnost (EASA) i Direktorat civilnog vazduhoplovstva (CAD) Malte, podnese prijavu da njen malteški ogranak dobije certifikat aviooperatora (AOC) od EASA i operativnu licencu (OL) od CAD.

Nakon dobijanja ovih dokumenta od EASA i CAD, Wizz Air Malta može da počne poslovati u oktobru 2022. godine avionima registrovanim na Malti.

Možda će Vas zanimati i:

“Drago nam je što možemo potvrditi da planiramo osnovati novi ogranak svoje aviokompanije na Malti. Wizz Air neprekidno vrši procjenu strukture poslovanja i istražuje mogućnosti za pokretanje novih aviooperatora i baza u Evropi i šire. Uspješno osnivanje Wizz Aira Malta kasnije ove godine će pomoći da dodatno pojačamo svoj položaj i podržati naše planove za širenje u Evropi. Radujemo se saradnji sa EASA i malteškim CAA na dobijanju ovih dozvola“, izjavio je generalni direktor Wizz Aira József Váradi.

“Ovo će biti nova faza već razrađene saradnje između Agencije, malteškog Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Wizz Aira. Ovaj novi obrazac, po kojem će jedna grupacija upravljati aviooperatorima iz različitih zemalja članica pod nadzorom istog ovlaštenog tijela ilustruje mogućnosti koje se otvaraju prenošenjem zaduženja na EASA. Drago nam je što ćemo zajedno raditi na izdavanju novih certifikata za aviooperatere i daljim aktivnostima nadzora“, rekao je Patrick Ky, izvršni direktor EASA.

“Čast nam je što je Wizz Air među aviokompanijama koje su odabrale Maltu za jedan od svojih glavnih poslovnih centara. Timski trud i pristup Direktorata se ponovo pokazao kao dobitna formula. Želim da se zahvalim generalnom direktoru i Upravnom odboru Wizz Aira na povjerenju i radujem se saradnji sa EASA i Wizz Airom na izdavanju AOC AOL dokumenata“, rekao je kapetan Charles Pace, generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Malte.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button