Kultura

Warholov portret Marilyn na aukciji prodan za rekordnih 170 miliona dolara
Portret glumice Marilyn Monroe koji je 1964. izradio Andy Warhol, pop ikona šezdesetih, prodan je u ponedjeljak na aukciji za 170 miliona dolara, što je rekordna cijena postignuta na aukciji za djelo jednoga američkog umjetnika.

Sliku pod nazivom ‘Shot Sage Blue Marilyn’ Warhol je izradio u sitotisku, a prikazuje glumicu sa svijetložutom kosom, ružičastim licem i svijetloplavim sjenilom za oči i jedan je od pet Warholovih portreta slavne glumice.

Warhol ga je izradio 1964., nakon Marilynine smrti 1962. godine i od tada se smatra jednim od najpoznatijih djela pop arta.

Slika je nastala na temelju promotivne fotografije Monroe iz filma “Niagara” iz 1953.

Warhol je “na ovim slikama upotrijebio tehniku rada na svili, koju više nikada nije koristio jer mu je bila prekomplicirana,” rekao je Alex Rotter, voditelj odjela Christie’sa za umjetnost 20. i 21. stoljeća. “Slika je apsolutni vrhunac američkog popa i nadilazi žanr portreta te utjelovljuje umjetnost i kulturu 20. stoljeća,” kazao je.

Portret je bio dio kolekcije švicarskih trgovaca umjetninama Thomasa i Doris Ammann iz Züricha, a prodan je na aukciji Christie’sa u New Yorku.

Pretprodajne procjene dosezale su cijenu od čak 200 miliona dolara. Sav prihod od prodaje namijenjen je zakladi koja se bavi poboljšanjem životnih uslova djece širom svijeta.

Prodajom je oboren prethodni cjenovni rekord za američko umjetničko djelo ponuđeno na aukciji od 110,5 miliona dolara, koliko je 2017. postignuto za sliku Jean-Michela Basquiata iz 1982.

Izvor
Hr.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button