Lifestyle

Što kardiolozi jedu za zdravlje srca? Ovih se 5 namirnica uvijek nalazi u njihovoj kuhinji
Ako se pitate koje to namirnice pripadaju kategoriji “dobre za zdravlje srca”, Američka udruga za srce savjetuje DASH i mediteransku prehranu. Fokus je na raznolikosti svježih namirnica, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, ribe, piletine i puretine te mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće. Ono što bi vas moglo iznenaditi je činjenica koliko se ukusnih namirnica skriva na ovom popisu.

Kako je zdravlje srca uvijek jedan od prioriteta, nekoliko kardiologa izdvaja namirnice koje uvijek imaju u kuhinji i koje im pomažu da u kratkom vremenu pripreme ukusne i zdrave obroke

1. Masline

Vjerovatno imate ulje za kuhanje, ali imate li masline u njihovom izvornom obliku? “Masline su pune antioksidanata, sadrže malo ugljikohidrata i puno zdravih mononezasićenih masnih kiselina. Sve su kvalitete koje mogu sniziti loš holesterol, ali povisiti razine dobrog kolesterola te smanjiti rizik od bolesti srca,” navodi dr. Sathit Bhusri, kardiolog iz New Yorka. On ih uvijek ima u kuhinji, a voli ih jesti kao predjelo ili ih dodati raznim jelima.

2. Losos

“Jedite ribu,” savjetuje dr. Leonard Pianko, kardiolog u Kardiovaskularnom centru na Floridi.

“Losos je uvijek u mojoj kuhinji i jedna je od namirnica koje uvijek rado preporučujem pacijentima jer pogoduje očuvanju zdravlja srca, a i vrlo je ukusna,” dodaje. No losos ne mora biti jedina riba koju jedete, svaka koja sadrži omega 3 masne kiseline je dobra za zdravlje srca. Istraživanja pokazuju kako upravo takve namirnice smanjuju rizik od hroničnih upala, a posljedica toga je manji rizik od razvoja bolesti srca, pojasnio je Pianko.

3. Zeleno lisnato povrće

Od kelja do špinata, ne možete pretjerati s konzumacijom ovih namirnica. “Upravo je ovo povrće puno vlakana te se može dodati skoro svakom obroku, od juha, salata do sendviča, a mogu se konzumirati i sirove i termički obrađene,” dodaje kardiolog, dr. John Osborne.

4. Mahunarke

Uz zeleno lisnato povrće, Osborne uvijek u kuhinji ima mahunarke i trudi se dodati ih većini obroka kako bi zamijenio kaloričnije namirnice poput mesa i masnoća. Osim što su lako dostupne, svakom će obroku dodati dobru dozu proteina, a mogu se pripremati kao variva, salate, a i umaci. One sadrže malo kalorija, ali puno vlakana, minerala i vitamina te ostalih fitonutrijenata te će pomoći kod snižavanja holesterola i kontrole krvnog tlaka, smanjiti rizik od razvoja bolesti srca.

5. Orašasti plodovi i sjemenke

Poput voća i povrća, vaš će organizam konzumacijom ovih namirnica primiti puno nutrijenata.

“Uvijek kod kuće imam sjemenke, bademe, orahe i zob,” navodi kardiologinja Elizabeth Klodas. Ove namirnice često kombinira s voćem, a rezultat je obrok pun vlakana, omega 3 masnih kiselina, antioksidanata… Kako biste iz njih dobili najviše, trebalo bi ih konzumirati kroz dan, pa ih dodajte u barem dva obroka, piše Ordinacija.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button