SvijetVijesti

Javio se najbogatiji čovjek Ukrajine: Tužit ću Rusiju zbog štete od 20 milijardi dolara
Najbogatiji čovjek Ukrajine kaže da planira tužiti Rusiju zbog, kako je rekao, gubitaka od blizu 20 milijardi dolara uzrokovanih bombardiranjem čeličane u Mariupolju u njegovom vlasništvu.

Željezara Azovstal pretrpjela je tešku štetu od ruskog bombardiranja i granatiranja nakon što je velika tvornica postala posljednji bastion odbrane u južnom lučkom gradu u Ukrajini.

Civili i vojska krili su se mjesecima u čeličani prije nego što su se prošle sedmice predali. Željezara Illich također je teško oštećena tokom ruskog granatiranja Mariupolja.

“Definitivno ćemo tužiti Rusiju i zahtijevati odgovarajuću odštetu za sve gubitke i izgubljene poslove,” rekao je za ukrajinski novinski portal mrpl.city Rinat Ahmetov, koji je vlasnik najvećeg ukrajinskog proizvođača čelika Metinvesta i dotične tvornice.

Ahmetov je rekao da je ostao u Ukrajini od početka rata s Rusijom, naglasivši:

“Vjerujemo u našu zemlju i vjerujemo u našu pobjedu.”

Najbogatiji čovjek Ukrajine je već vidio kako se njegovo poslovno carstvo rušilo prije rata osam godina, tokom borbi na istoku Ukrajine, gdje su proruski separatisti preuzeli dijelove tamošnje teritorije.

Otkako je počela ruska invazija, Metinvest je objavio da ne može ispuniti svoje ugovore o snabdijevanju.

Izvor
Raport.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button