Lifestyle

Glavna „nuspojava“ ako često jedete kikiriki
Postoje brojni razlozi zašto bi trebalo jesti kikiriki i proizvode od kikirikija, poput putera ili ulja od kikirikija, ali jedna od najvažnijih posljedica njihovog konzumiranja jeste da vam mogu pomoći da duže živite.

Da, dobro ste pročitali. Kikiriki je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica koja vam čak može produžiti život.

Kikiriki je bogat zdravim mastima, proteinima, vlaknima, a sadrži i više od 25 esencijalnih nutrijenata, počevši od vitamina B i esencijalnih aminokiselina do minerala poput magnezijuma, fosfora i kalijuma. Studije su pokazale da bioaktivni spojevi koje sadrži kikiriki pomažu u zdravlju srca, a imaju i brojne druge dobrobiti za ljudski organizam.

Kikiriki je prava pravcata superhrana! Naime, šaka kikirikija vašoj ishrani daje oko 7 grama visokokvalitetnih biljnih proteina, a bogat je i vlaknima, antioksidansima i korisnim fitonutrijentima. Istraživanja su pokazala da se kuuhanjem ili pečenjem kikirikija povećava nivo fitonutrijenata, što ga čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju prvenstveno su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zdravstvene institucije, uključujući American Heart Association, preporučuju da se jedu nezasićene masti umjesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mliječnih proizvoda i masnog mesa.

Kikiriki je posebno zasitan i može pomoći u kontroli tjelesne težine, zahvaljujući tome što je bogat vlaknima i proteinima, koji pomažu u usporavanju varenja da bi se smanjio osećaj gladi i povećala sitost nakon obroka, piše Eat This.

Studije pokazuju da visokokvalitetni proteini pomažu u regulaciji hormona gladi, a vlakna pojačavaju osjećaj sitosti i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine. To je vjerovatno razlog zašto oni koji često uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imaju manju vjerovatnoću da će imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti gojazni, u poređenju s osobama koje ne jedu kikiriki ili orašaste plodove.

Jedna studija objavljena u JAMA-i pokazala je i da kikiriki može pomoći da živite duži i zdraviji život. Istraživači su otkrili da su učesnici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali znatno manju vjerovatnoću od smrti bilo kojeg uzroka – naročito srčanih bolesti – tokom razdoblja istraživanja. Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njihova dostupnost u poređenju s orašastim plodovima.

Nekoliko drugih velikih studija s hiljadama učesnika također je zaključilo da vam kikiriki, kao dio zdrave prehrane, može pomoći da živite duže.

Izvor
Rs.n1info.com
Back to top button