SvijetVijesti

Zvaničnik iz Mariupolja: Ubijeno 22.000 stanovnika – ovo je grad duhova

Gradski zvaničnici Mariupolja, ukrajinskog lučkog grada na Azovskom moru, vjeruju da je u tom gradu tokom tri mjeseca rata ubijeno 22.000 stanovnika, kazao je za CNN savjetnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko.

„Marijupolj je sada grad duhova,“ naveo je on.

Možda će Vas zanimati i:

Prema njegovim riječima, broj od 22.000 žrtava zasnovan je na mnogim kontaktima koji on, koji je izbjegao na teritoriju koju drži njegova zemlja, i drugi gradski zvaničnici imaju sa onima koji su ostali zarobljeni u Marijupolju. Međutim, on vjeruje da bi stvarni broj mogao da bude još veći.

Andrjuščenko je kazao da je proces ponovnog sahranjivanja mrtvih otežan insistiranjem ruskih zvaničnika da se pronađena tijela donesu u mrtvačnicu i da osoba koja hoće da preuzme to tijelo mora da se složi da snimi video u kojem će reći da je preminulog ubila ukrajinska vojska.

Na osnovu informacija prikupljenih od njegovih izvora, Marijupolj je vraćen u Srednji vijek.

“Potpuno je mračno u gradu. Jedina svjetla su od ruskih vojnika i ruskih patrola. Svuda se osjeća miris smrti i miris vatre,” kazao je Andrjuščenko.

On dodaje da njegovi kontakti opisuju grad kao pogođen humanitarnom katastrofom i veoma malo kontakata sa spoljnim svijetom. Mobilna telefonija tek počinje da se ponovo uspostavlja.

Naveo je i da stanovnici ne mogu slobodno da se kreću, kao i da su potrebne posebne propusnice za bilo kakvo kretanje u gradu, a onemogućeni su i da pobjegnu.

Marijupolj je bio u centru žestoke, višemjesečne bitke između ukrajinskih i ruskih snaga i proruskih boraca.

Zvanično je pao u ruke Rusa prošlog petka, kada se posljednja grupa ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal predala.

Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro