SvijetVijesti

Poruka Putinu: Ja ubijam kriminalce, a ne djecu i starije

Odlazeći filipinski predsjednik Rodrigo Duterte uputio je kritike na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ubijanja civila u Ukrajini, navodeći da iako su njih dvojicu zvali ubicama “on ubija kriminalce, a ne djecu i starije”.

Duterte, koji otvoreno zove Putina svojim idolom i prijateljem, ukorio ga je u utorak prvi put zbog ruske invazije na Ukrajinu. Također, okrivio je tromjesečni rat za skok globalnih cijena nafte koje su pogodile mnoge zemlje, uključujući Filipine.

Možda će Vas zanimati i:

Naglašavajući da ne osuđuje ruskog predsjednika, Duterte je rekao je da je to zapravo rat punih razmjera protiv “suverene države”.

Obraćajući se Putinu kao “prijatelju” te ruskoj ambasadi u Manili, Duterte ih je pozvao da prestanu s bombardovanjem i granatiranjem stambenih područja te da dozvole civilima da se sigurno evakuišu.

“Ja odlazim i ne znam kako da riješim problem. Vi morate riješiti rat između Ukrajine i Rusije prije nego što možemo uopšte govoriti o vraćanju u normalnost,” rekao je filipinski predsjednik, koji odlazi s funkcije 30. juna, kada završava njegov burni šestogodišnji mandat.

Duterte je vodio brutalnu borbu protiv trgovine narkoticima, u kojoj je ubijeno više od 6.000 osumnjičenih.

Izvor
Fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro