BiH

Pelet u BiH nikad skuplji: Cijena skočila na 600 KM po toni

Maloprodajna cijena peleta u Bosni i Hercegovini je po prvi put porasla na preko 600 KM za tonu ovog ogrjevnog sredstva. Prošle godine se cijena kretala od 300 do 330 KM po toni.

Cijena peleta kod jednog od najvećeg trgovaca peletom u Bosni i Hercegovini “Drvosječe” prema posljednjim informacijama na njihovoj web stranici iznosi 640 KM po toni. Krajem aprila akcijska cijena peleta kod istog trgovca je iznosila 480 KM dok je realna cijena iznosila 560 KM po toni.

Iz preduzeća koja se bave proizvodnjom peletom krajem travnja su pojasnili da do porasta cijena dolazi iz više razloga – rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utječe na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji, a rat u Ukrajini je izazvao probleme sa uvozom posebnih čelika.

Do rasta cijene je došlo i zbog toga što je pandemija covid-19 uništila male peletare, velika potražnja iz Evropske unije i Velike Britanije te nekontrolirani izvoz trupaca iz Bosne i Hercegovine.

Vlada Sarajevskog kantona je najavila da će do kraja godine otvoriti tvornicu za proizvodnju peleta kako bi smanjila pritisak na građane.

Izvor
Bljesak.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro