BiH

Izetbegović: Vrijeme je da Schmidt donese odluku kojom će se osigurati novac za izbore

Nakon što Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju novčana sredstava za predstojeće izbore predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da visoki predstavnik treba nametnuti odluku kojom će sredstva biti osigurana.

Predsjednik SDA smatra da su neusvajanjem sredstava za provođenje izbora prekršene evropske konvencije i Ustav.

“Danas smo iscrpili zadnje mogućnosti, očekujemo od visokog predstavnika da povuče korake,” rekao je Izetbegović.

“Ja ne očekujem od Schmidta da nametne budžet već da nametne neophodne odluke koje će omogućiti provedbu izbora. Schmidt će nam trebati sve dok se ne bude poštovali zakoni i ustav,” dodao je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentariše prijedlog Milorada Dodika da Republika Srpska finansira izbore kazao je da on pokušava da dokaže da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta te da se to ne smije dopustiti.

U kontekstu propalih pregovora o Izbornom zakonu kazao je da je javnost mogla vidjeti kakvim je pritiscima bio izložen i kakvi su prijedlozi bili na stolu.

“Koji su protivustavni, koji onemogućavaju zauvijek provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, ja koji sam to odbio sam po nekima kriv za ovo stanje,” rekao je Izetbegović.

Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro