SvijetZanimljivosti i zabava

U centru Beča postavljena kućica na drvetu













U Muzejskom kvartu u centru glavnog austrijskog grada otvorena je “Kuća na drvetu” – neobična umjetnička instalacija kojom se skreće pažnja na značaj šuma i ulogu čovjeka u eri klimatskih promjena.

Građevina njemačkog umjetnika Johannesa Franz-Figeaca, visoka oko četiri metra, otvorena je za posjetioce do oktobra ove godine, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

In 2023, art will be a role model for the green transition in Vienna's Museum Quarter | TheMayor.EU
Koncept

Koristeći jedan od najstarijih arhetipova arhitekture – kuća na drvetu – Franz-Figeac stanovnicima grada približava zanimljive činjenice o ulozi šuma u vremenu brzih klimatskih promjena. Samo uz održivo upravljanje šume mogu ispuniti svoju ulogu izoliranja stakleničkih plinova kao i buduće društvene i ekološke zahtjeve.

Umjetnik kroz drvenu strukturu na stablu osamdesetogodišnje lipe u dvorištu muzejskog kompleksa ističe trenutno napet odnos čovjeka i prirode. Instalacija u obliku cilindra prečnika oko 2,5 metra, koji je izrađen od kore lokalne topole, simbolično štiti stablo, a posjetiocima služi kao mjesto za opuštanje. Kroz unutrašnjost objekta vodi stepenište, gdje se pogled posjetilaca prilikom penjanja namjerno sužava i usmjerava ka različitim odabranim motivima. Posebna pažnja posvećena je tome da postojeće stablo lipe ne bude ni na koji način oštećeno. Kuća je izgrađena tako da nijedan dio instalacije nije pričvršćen za stablo. Zalijevanje drveta moguće je odozgo.

Instalacija postoji i u obliku online igrice, zahvaljujući kojoj posjetioci mogu individualnim istraživanjem saznati više o ovoj temi, navodi se u saopćenju.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button