BiHTuzlanski kantonVijesti

Seid Kuralić za primanje dara osuđen uvjetno na jednu godinu













Kantonalni sud Tuzla preinačio je prvostepenu presudu Općinskog suda Kalesija i izrekao uvjetnu osudu od jedne godine zatvora sa rokom provjere od tri godine za profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida Kuralića (64) zbog produženog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.

Naime, Općinski sud u Kalesiji je u prvostepenom postupku 2020. godine donio osuđujuću presudu i izrekao optuženom jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci.

Možda će Vas zanimati i:

Nakon izjavljenih žalbi, u ponovljenom prvostepenom postupku, Općinski sud Kalesija je  u aprilu 2022. godine preinačio svoju odluku i optuženom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na presudu su ponovno žalbu izjavili i Tužilaštvo i odbrana zbog izrečene krivično pravne sankcije, nakon čega je Kantonalni sud Tuzla presudu preinačio i optuženom izrekao pravosnažnu uvjetnu osudu.

U dijelu obrazloženja Kantonalnog suda Tuzla se navodi da je prvostepeni sud optuženom, imajući u vidu brojne olakšavajuće okolnosti (npr. protok vremena od počinjenja krivičnih djela, starija životna dob), izrekao prestrogu krivično-pravnu sankciju, te da se i uvjetnom osudom kao mjerom upozorenja može ostvariti svrha izricanja krivičnih sankcija tako da utiče na optuženog da više ne čini krivična djela.

Profesor iz Kalesije zbog mita osuđen na jednu i pol godinu zatvora

Dio prvostepene presude koji se odnosi na izrečenu sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine, potvrđen je i pravosnažnom presudom, te je osuđenom oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Optužnicom Tužilaštva TK, koja je potvrđena u maju 2018. godine, Kuralić se teretio da je, radeći kao profesor u spomenutoj školi, u šest situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

Za dvije radnje iz optužnice Sud je Kuralića pravosnažno oslobodio od optužbe i nije uvažio žalbe Tužilaštva na ovu odluku donesenu u prvostepenom postupku, saopćeno je iz Tužilaštva TK.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button