SvijetVijesti

Srbija uvela sankcije Bjelorusiji

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Bjelorusiji zbog “situacije u Bjelorusiji i umješanosti Bjelorusije u rusku invaziju na Ukrajinu”, prenosi portal Europian Western Balkans (EWB).

U pitanju je Odluka Savjeta EU 2022/579, koja je donijeta 8. aprila, a dvije nedjelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Savjeta objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Možda će Vas zanimati i:

Ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini, poslije martovske odluke o produženju važenja restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014. godine.

Odlukom koju je donio Savjet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije bjeloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Bjelorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u obrazloženju.

Kako je pokazalo istraživanje Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove (ISAC), Srbija se konzistentno usaglašavala sa restriktivnim mjerama EU prema Bjelorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Savjeta EU 325, kojom su samo produžene sankcije.

Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro