In memoriam

Prije 29 godina ubijeni Boško i Admira

Danas se navršava 29 godina od smrti “sarajevskog Romea i Julije”, mladića i djevojke koji nisu dopustili da ih rat u Bosni i Hercegovini razdvoji te su svoju ljubav platili životima.

Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni su 18. maja 1993. godine kada su pokušali napustiti opkoljeno Sarajevo. Na “ničijoj zemlji” kod mosta koji povezuje centar grada s naseljem Grbavica, tada pod kontrolom snaga bosanskih Srba, Boška i Admiru ustrijelio je snajperist.

Boško je ustrijeljen prvi, a Admira ga nije ni tada htjela napustiti. Zagrlila ga je dok je ležao na asfaltu, a zatim i sama bila smrtno pogođena.

Njihova tijela danima su ležala na asfaltu jer im niko nije mogao prići na brisanu prostoru da bi poslije bila prenesena u predgrađe Lukavice i ondje privremeno pokopana, a nakon rata, po želji roditelja ekshumirana i trajno sahranjena u Sarajevu.

Priču o tome prvi je napisao čuveni Reutersov novinar Kurt Schork, ratni izvjestitelj koji je i sam ubijen tačno sedam godina poslije u Sierra Leoneu gdje je također izvještavao o sukobima.

Nakon kremiranja njegova tijela dio pepela pokopan je u Washingtonu gdje je živio, a drugi dio uz grobnicu Boška i Admire na sarajevskom groblju “Lav” gdje leže posmrtni ostaci brojnih Sarajlija ubijenih tokom opsade od 1992. do 1995. godine.

Boško Brkić i Admira Ismić upoznali su se u Sarajevu 1984. godine. Uprkos pozivima Boškovih roditelja da 1992. godine napuste grad kojem je prijetio rat, on je to odbio jer je želio ostati uz Admiru.

Ova tragedija našla je svoje mjesto i u pjesmi “Zabranjenog pušenja”.

“Ma kakva Julija, kakav Romeo, nitko se nije tako volio i nitko nikad neće sve dok Miljacka voda teče”, refren je pjesme “Boško i Admira” s albuma “Radovi na cesti”.

Frontman “Pušenja” Sejo Sexon je kada je ta pjesma nastajala kazao kako je vidi i kao izraz neke nade za BiH.

“Sama ideja je simbolična i metaforična, a govori o tome da je ljubav uistinu ispred svega,” kazao je.

Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro