TuzlaU fokusu
U fokusu

Smotrom boraca i obraćanjem obilježeno 30 godina od formiranja 1. Tuzlanske brigade

1. Tuzlanska slavna brigada danas je obilježila 30 godina od dana formiranja.

Prva Tuzlanska brigada je i prva formirana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je bila jedna od najačih jedinica koja je presudno uticala na oslobađanje i čuvanje najveće slobodne teritorije u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

Na poziv legitimnih organa vlasti u ranim jutarnjim satima 16.05.1992. godine na Paša bunaru se okupilo više od 2000 dobrovoljaca spremnih da stanu na branik domovine i odbranu Republike BiH.

Brigada je uživala ugled i povjerenje kod stanovništva koji su u sastavu brigade vidjeli garanciju svoje sigurnosti. Posebna podrška u čitavom periodu bila je od strane građana i Organizacije žena Tuzle, koji su organizirali prikupljanje odjeće, obuće, hrane i sl.i često tu pomoć donosile do prvih borbenih linija.

Godišnjica formiranja 1. Tuzlanske brigade danas je započela u 12 sati u prostoru OS Bosne i Hercegovine (polaganje vijenaca i cvijeća ispred spomen ploče) te na stadionu OFK Tuzla gdje se održala smotra boraca i obraćanje.

Ekrem Šehović, prvi komandant 1. Tuzlanske brigade danas je u svom obraćanju istakao sljedeće:

“Dilema je bila kako ratovati. Da li se braniti, a neprijatelj je već bio na obodu Tuzle ili oslobađati teren koji je već bio zaposjednut od neprijateljskih snaga. Odluka je donesena: bez obzira na slabiju opremljenost, oslobađat ćemo naša područja koja je neprijatelj već zaposjeo. Cilj komande je bio da neprijatelje odbacimo što dalje kako nas ne bi mogao granatirati. 1. Tuzlanska brigada koja je zbog reorganizacije formirana u 250. brigadu je zbog izvanrednih borbenih rezultata dobila naziv Slavna. Potrebno je napomenuti da niti jedan borac nije osumnjičen, niti procesuiran ili optužen od bilo kog suda za ratne zločine.”

Komandant 115. HVO brigade Zrinski, Jurić Zvonko, u svom obraćanju je čestitao 30. godišnjicu formiranja 1. Tuzlanske brigade. Također je rekao da su se borili u zajedništvu za dobar život te da su u zajedničkoj borbi postigli izuzetne rezultate. Jurić je na kraju istakao da je Bosna i Hercegovina spašena na ovom mjestu.

Selim Bešlagić, gradonačelnik Tuzle u ratnom periodu, u svom je obraćanju istakao sljedeće:

“1. Tuzlanska brigada je prva formirana brigada u Bosni i Hercegovini. To je jedinstvo u kome su se našli ljudi koji su branili, prije svega, dostojanstvo čovjeka i branili svoje bližnje i komšije kao jedan od najvažnijih elemenata. Za kraj, mislim da se treba spominjati što ovih dana ide jedna floskula: da je Armija BiH teroristička organizacija. Ja mislim, ako je terorizam braniti domovinu, onda smo mi prvi teroristi.”

Prisutnima se pred kraj obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović:

“Hvala našim poginulim drugovima koji su dali život da bi mi mogli sada obilježavati 30 godina. Hvala vama koji ste se isprsili pred četvrtom vojnom silom u Evropi.”

Današnjom smotrom su prisutni poručili da je važno čuvati istinu i da je neophodno da nadolazeće generacije izvuku valjane pouke iz ratnih sukoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro